Salaisia henkilötietoja ilmestyi hakemistoyrityksen sivuille – tietosuojavaltuutettu: "Ei kuulu missään nimessä tällaiseen palveluun"

Tietojen julkaiseminen on tullut yllätyksenä monille. Tapauksesta on jätetty ainakin yksi rikosilmoitus.

internet
Miehen käsi tietokoneen näppäimistöllä.
Yle

Mitä tykkäisit, jos nimesi, osoitteesi ja puhelinnumerosi julkaistaisiin netissä vapaasti kaikkien näkyville? Entä syntymäaikasi? Tällaista on tapahtunut Suomessa ilman, että asianosaiset itse ovat tienneet asiasta yhtään mitään.

Asialla on Suomen118-niminen yhteystietopalvelu. Yhtiön verkkosivujen mukaan tietonsa hakemistoon saa syötettyä rekisteröitymällä palveluun.

On väärä luulo, ettei rekisteri olisi vastuussa julkaisemistaan tiedoista.

Reijo Aarnio

Helsinkiläinen Aino Heliö ei ollut koskaan ollut yhteydessä yritykseen, ja löysi tietonsa vahingossa satunnaisen googlettelun avulla.

– Soitin heille ja kysyin, mitä kautta tietoni ovat palveluun päätyneet. He vastasivat, ettei heillä ole tallessa lokitietoja, ja että maailmassa vaan nyt tapahtuu kaikenlaista, Heliö ihmettelee.

Heliö varmisti itse Väestörekisterikeskuksen kautta, että hänen suoramarkkinointikieltonsa on voimassa. Myöskään esimerkiksi Fonectan hakupalvelusta hänen tietojaan ei edelleenkään löytynyt.

– Suomen118:n mukaan palveluun ei kuuluisi pystyä syöttämään kuin omia tietojaan. Se kuulosti kyllä todella omituiselta.

Yhtiön johto vaikeasti tavoitettavissa

Konkreettista vahinkoa Heliölle ei tapauksesta ehtinyt koitua, mutta rikosilmoituksen hän teki silti. Helsingin poliisista kerrotaan, että Suomen118:sta ja sen omistavasta Endorasta on tehty lukuisia muitakin ilmoituksia. Heliön tapauksessa tutkintaa ei ole aloitettu, sillä poliisin mukaan jutussa ei ole syytä epäillä rikosta.

He vastasivat, ettei heillä ole tallessa lokitietoja, ja että maailmassa vaan nyt tapahtuu kaikenlaista.

Aino Heliö

Heliön lisäksi soitimme satunnaisesti valitulle neljälle henkilölle, joiden yhteystiedot syntymäaikaa myöten löytyvät palvelusta. Heistä kukaan ei ollut kuullutkaan palvelusta. Kenelläkään ei myöskään ollut tietoa, mitä kautta ne olivat palveluun päätyneet. Heliön lisäksi haastattelemistamme henkilöistä kahden muun puhelinnumero oli salainen.

Kommenttia asiaan emme Suomen118:n johdolta useista yrityksistä huolimatta saaneet. Yhtiön toimitusjohtajan nimeä tai yhteystietoja Suomen118 verkkosivuilta ei löydy. Tiedustellessamme asiaa kahteen kertaan puhelimitse yhtiön asiakaspalvelun kautta sitä ei myöskään annettu. Kysely pyydettiin lähettämään yhtiön yleiseen sähköpostiosoitteeseen, josta vastausta ei monenkaan päivän odottelun jälkeen tullut.

Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon yritys- ja yhteisötietojärjestelmä YTJ:n mukaan aputoiminimi Suomen118 kuuluu yritysryppääseen, jonka varsinaisen toiminimen, Helsingissä kotipaikkaansa pitävän Endora Oy:n alla toimii tällä hetkellä yli 30 aputoiminimeä.

Rekisteri on aina vastuussa julkaisemistaan tiedoista

Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio ei ole aiemmin kuullut vastaavasta, ja myöntää, että tapaus on ongelmallinen.

– Syntymäaika ei ole missään nimessä sellainen tieto, joka kuuluu tällaiseen luettelopalveluun. Myöskään palvelun ehdoissa ei ole näköjään mainintaa tällaisesta, Aarnio toteaa palveluun tutustuttuaan.

Aarnion mukaan henkilöiden numero- ja osoitetiedot päätyvät luettelo- ja hakemistopalveluihin usein puhelinliittymien kautta. Niiden oston yhteydessä kysytään muun muassa, saako henkilön yhteystietoja antaa eteenpäin, vai ovatko tiedot salaiset.

Aarnio arvioi, että vastaavanlaisten ongelmien taustalla on usein esimerkiksi käytössä olevien ohjelmistojen riittämätön suojaus tai lainsäädännön huono tuntemus.

– On väärä luulo, ettei rekisteri olisi vastuussa julkaisemistaan tiedoista. Rekisterin on aina vastattava siitä, että sinne ei päädy virheellisiä tai vaarallisia tietoja.

Vaarallisuudella Aarnio viittaa muun muassa identiteettivarkauksiin.

Alalla on Aarnion mukaan paljon toimijoita, ja kaikki eivät tunne pelisääntöjä.

– Jos asiassa tuntuu olevan vähänkin jotain kummalliselta, aina voi olla yhteydessä tietosuojavaltuutettuun, joka voi selvittää asiaa rekisterinpitäjän kanssa, Aarnio sanoo.

Hänen mukaansa luettelo- ja hakemistopalveluala on kuitenkin takavuosista huomattavasti rauhoittunut.