Asunnot roihahtavat rajan tuntumassa herkemmin kuin muualla – "Poltetaan riskialttiita tupakoita"

Savukkeista johtuvia asuntopaloja on keskimääräistä enemmän Kaakkois-Suomessa, Pohjois- ja Etelä-Karjalassa sekä Uudellamaalla. Pelastusopistolta arvioidaan, että alueilla poltetaan riskialttiita tupakoita, jotka eivät sammu itsestään.

Kotimaa
Palava tupakka miehen kädessä.
Arja Lento / Yle

Venäjältä tuotu tupakka aiheuttaa harmaita hiuksia pelastusviranomaisille. Venäjällä myydään edelleen savukkeita, jotka eivät ole itsestään sammuvia.

Pelastusviranomaisten mukaan itärajan tuntumassa on löydetty joidenkin asuntopalojen jäljiltä merkkejä siitä, että tulipalon on aiheuttanut itsestään sammumaton tupakka.

Tupakan alkuperä saadaan selville, jos savuke tai tupakka-aski selviää palosta.

– Tuontitupakat ovat sellaisia, jotka eivät sammu itsekseen. Niistä on meillä tehty havaintoja tulipalon jäljiltä, vahvistaa pelastuspäällikkö Juha Tiitinen Kymenlaakson pelastuslaitokselta.

Itärajan valvonnassa löydettiin viime vuonna 3,5 miljoonaa savuketta.

Pelastusopistolla on tutkittu, että rajan tuntumassa syttyy keskimääräistä enemmän asuntopaloja tupakasta. Asuntopalot voivat olla yhteydessä tuontitupakoihin.

– Tilastot viittaavat siihen, että rajan läheisyydessä käytetään riskialttiita tupakoita, jotka eivät sammu itsestään, sanoo Pelastusopiston tutkimusjohtaja Esa Kokki.

Yhteyttä ei voida kuitenkaan täysin vahvistaa, sillä tulipaloihin liittyneiden tupakoiden alkuperää ei aina onnistuta selvittämään.

Tupakasta syttyneitä tulipaloja oli esimerkiksi Kymenlaaksossa yhteensä 240 vuosina 2010-2015. Asuntopalojen lisäksi yleisimpiä tupakan sytyttämiä tulipaloja ovat maastopalot.

Kymenlaakson lisäksi muuta maata enemmän asuntopaloja syttyi Etelä- ja Pohjois-Karjalassa sekä Uudellamaalla.

Koko maassa tupakasta aiheutuneet palokuolemat ovat vähentyneet vuoden 2010 jälkeen. Silloin Suomessa tuli voimaan laki, joka salli vain itsestään sammuvien tupakoiden myynnin.