Migri: Suomessa kadonnut alaikäisiä turvapaikanhakijoita

Maahanmuuttovirasto selvitti alaikäisten turvapaikanhakijoiden katoamisia Suomessa.

Kotimaa
Alaikäinen turvapaikanhakija.
Yle Uutiset kertoo keskiviikkona muun muassa siitä, miten turvapaikkapäätökset voivat erottaa sisarukset.Yle

Maahanmuuttoviraston selvityksen mukaan Suomessa on kadonnut 30 ilman huoltajaa tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa vuodesta 2014 lähtien. Kadonneet ovat olleet 14–17-vuotiaita, ja heistä suurin osa on poikia.

Maahanmuuttovirasto selvitti katoamisiin liittyviä asioita nuorten kanssa läheisemmin tekemisissä olleiden tahojen, kuten vastaanottokeskusten työntekijöiden ja alaikäisten edustajien kanssa.

Maahanmuuttoviraston mukaan keskeinen motiivi katoamiselle on pelko Dublin-päätöksestä ja käännytyksestä toiseen maahan tai huoli kielteisestä turvapaikkapäätöksestä. Viraston mukaan nuori näyttää useimmissa tapauksissa päättävän itse lähtemisestään, mutta joidenkin katoamisten taustalla on viitteitä siitä, että toinen henkilö on ollut vaikuttamassa nuoren katoamiseen.

Yhteensä ilman huoltajaa tulleille alaikäisille tehtiin 70 raukeamispäätöstä. Näistä osan kohdalla oli Maahanmuuttoviraston mukaan ”vahvoja viitteitä täysi-ikäisyydestä” ja osan tiedetään palanneen kotimaahansa.

Euroopan poliisivirasto Europol arvioi alkuvuodesta, että ainakin 10 000 yksin Eurooppaan tullutta alaikäistä turvapaikanhakijaa on kadonnut saapumisensa jälkeen. Yksin saapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat ovat haavoittuvassa asemassa, ja Europol varoitti järjestäytyneen rikollisuuden pyrkivän hyötymään heistä.

Maahanmuuttovirasto kertoo tekevänsä yhteistyötä muiden viranomaisten kanssa mahdollisten rikostapausten löytämiseksi.