1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ruohoa leikkaava postinjakaja sivalsi Postia palkkauksesta: Oma mummokin maksaa enemmän

Julius Kanervo jakaa postia Kouvolan keskustassa. Nyt hän leikkaa myös asukkaiden nurmikoita. Hän sanoo suoraan, ettei ole tyytyväinen ruohonleikkuupalkkaan.

Mies leikkaa nurmea.

Omakotitalon pihassa Kouvolassa tuoksuu tuore nurmi. 83-vuotias Jouko Pelli katsoo kotipihaansa tyytyväisenä. Sen on ajanut tänä kesänä joku muu.

–  Tytär tämän keksi ja teki tilauksen. Olen työn jälkeen täysin tyytyväinen. Kun ajetaan tarpeeksi matalalta niin jää nätti jälki, Pelli kehuu.

Apu tulee tarpeeseen.

– Se helpottaa tosi paljon elämääni. Minulla on noita työrajoitteita niin paljon, etten pysty ajamaan kuin pienissä pätkissä. Nurmikon leikkuu olisi muutaman päivän rupeama, Pelli toteaa.

Kerrostalon rappusista leikkurin varteen

Nurmikon ajoi postinjakaja Julius Kanervo, jolle ruohonleikkuu on jo tullut tutuksi.

– Ei pienen nurmikon leikkaamisessa kauaa mene, puolisen tuntia. Tämä on hyvä palvelu vanhemmille ihmisille, jotka eivät itse pääse kunnolla liikkumaan tai on joku sairaus, Kanervo sanoo.

Kanervo on Kouvolan keskustan ainoa nurmikonleikkaaja-postinjakaja. Tiistaina hän vaihtoi ruohonleikkuuhommiin sen jälkeen, kun oli kivunnut pitkän porrasrupeaman kerrostaloissa jaettuaan postin Kouvolan Eskolanmäessä.

Omien vanhempieni ja isovanhempieni nurmien leikkaamisesta on maksettu enemmän, ja kahvitkin tarjottu.

Julius Kanervo

Postinjakajat saavat nurmikonleikkuusta 5–10 prosentin palkanlisän. Kanervo ei ole siihen tyytyväinen.

– Suoraan sanottuna se ei ole sopivassa suhteessa työhön. Palkka, jonka tästä saa, on tosi pieni. Ymmärrän, ettei moni tähän suostu.

Nuorella miehellä on parempia kokemuksia ruohonleikkuusta sukulaisten pihoilla.

– Olen leikannut omien vanhempieni ja isovanhempieni nurmia. Siitäkin on maksettu enemmän, ja kahvitkin tarjottu.

Vain työnnettävällä leikkurilla

Postissa on oltu tyytyväisiä ruohonleikkuupalvelun tilausmääriin. Tarkkoja lukuja se ei kuitenkaan kerro. Varsinaista sesonkia odotetaan heinäkuulle.

– Tilauksia on tullut koko maasta. Tosin Jyväskylän yläpuolella nurmen leikkuu alkaa vasta myöhemmin olla ajankohtaista, toteaa johtaja Anu Punola Postista.

Paljon keskustelua herättänyt ruohonleikkuupalvelu alkoi tasan viikko sitten. Leikkuu tapahtuu asiakkaan koneella: tavallisella työnnettävällä ruohonleikkurilla, jossa on moottori.

Päältä ajettavilla koneilla nurmea ei leikata, koska niissä on suurempi tapaturmariski. Lisäksi nurmikot, joita ajetaan päältä ajettavilla leikkureilla, ovat yleensä kooltaan liian suuria.

Työntekijät ovat sanoneet, että ruohonleikkuu on hyvää vaihtelua jakeluun.

Anu Punola

Kesätyöläisten sopimuksessa lukee ruohonleikkuu

Postin mukaan jakajia on saatu mukavasti leikkaamaan nurmea. Lisäksi leikkuutyöt on mainittu noin 2 000 kesäsijaisen työsopimuksissa.

– Ei ole tiedossa yhtään aluetta, jolla kukaan ei olisi suostunut leikkuuseen. Työntekijät ovat sanoneet, että se on hyvää vaihtelua jakeluun, Punola toteaa.

Ruohonleikkuu pyritään sovittamaan jakajan normaalille työreitille. Ideana on, ettei nurmikonleikkuun vuoksi tule uutta kulkemista.

– Toki reittejä voidaan muutella alku- tai loppupäästä, jos näyttää ettei aika muuten riitä.