Hyppää sisältöön

Lautakuntien määrä vähenee Vaasassa

Vaasassa kaupungin luottamusmiesorganisaatio kokee muutoksen ensi valtuustokaudella. Lautakuntia on tällä hetkellä 14 mutta uudistuksen jälkeen määrä on viisi. Uudistusta lähdettiin ajamaan ajatuksella, että lautakunnat olisivat muuttuneet valiokunniksi ja kaikki jäsenet olisivat olleet valtuutettuja. Tällaisenaan esitys ei kuitenkaan mennyt läpi valtuustossa.

Vaasan kaupunginvaltuusto Kuva: Yle

Päätöksentekomalli muuttuu Vaasassa. Ensi valtuustokaudella lautakuntia onkin enää vain viisi eli luottamusmiesorganisaatiota niputettiin ja tiivistettiin. Tähän muutokseen uudistusta valmistelleen toimikunnan puheenjohtaja Seppo Rapo on tyytyväinen. Sen sijaan hän on pettynyt, ettei lautakuntia muutettu valiokunniksi. Hänen mielestään päätöksentekoon ei nyt välttämättä tule aiottuja muutoksia.

Ajatus oli myös, että valiokuntien jäsenet olisivat pelkästään valtuutettuja. Tämäkään ei toteutunut. Valtuusto päätti, että lautakuntien jäsenistä kaksi kolmasosaa on valtuutettuja.

Rapo sanoo, että vaikka malli ei mennytkään sellaisenaan läpi, ovat tulevat muutokset kuitenkin enemmän kuin puolet uudistuksesta.

– Ei tämä ole minulle henkilökohtainen asia, eli kyllä tällä elää pystyy!, sanoo Rapo.

Vielä loppumetreillä Rapo esitteli valtuustoryhmien puheenjohtajille vaihtoehtoista ajatusta, että kokeiltaisiin mallia niin, että yksi tai kaksi lautakunnista olisi valiokuntia. Muut pysyisivät lautakuntina. Se herätti kiinnostusta, mutta osa ryhmänjohtajista sanoi ehdotuksen tulleen liian myöhään. Näin ollen kokeilu ei ollut esillä eilisiltaisessa kokouksessa.

Nyt valmistelutyö työnjaosta lähtee käyntiin ja tarkoitus on selvittää mm. onko uusissa lautakunnissa yhdeksän vai yksitoista jäsentä. Valmista pitäisi olla jo tämän vuoden puolella, sillä malli otetaan käyttöön ensi kesäkuussa kun uusi valtuustokausi alkaa.

.
.