Kemera-hankkeiden jäädyttäminen vie metsureilta töitä Lapissa

Jo aloitetut hankkeet takaavat töitä metsureille ja metsäyrittäjille Kemera-kohteissa syyskuulle. Sen jälkeen pakkoloma uhkaa jopa kymmeniä metsureita.

metsurit
Metsurin kaatama puu.
Terri Niemi / Yle

Maa- ja metsätalousministeriön päätös jäädyttää Kemera-tukien hakeminen uhkaa jättää kymmenet lappilaismetsurit loppuvuonna vaille töitä.

Metsäkeskus ei ole toukokuun seitsemännen päivän jälkeen vastaanottaneet uusia Kemera-tukihakemuksia taimikonhoitoon, nuoren metsän hoitoon ja terveyslannoitushankkeisiin. Taimikonhoito ja nuoren metsän hoito työllistävät runsaasti niin metsureita kuin koneketjujakin.

– Erityisesti tämä taimikon varhaishoito on Lapissa toteutettu miesvaltaisesti ja nuoren metsän hoidossa vaihtelee kuntakohtaisesti, että onko siellä mies vai kone työn ääressä, sanoo MTK Lapin kenttäpäällikkö Samuli Kokkoniemi.

Töitä riittää syyskuulle, mutta ei pidemmälle

Ne urakat, joissa tukihakemus on jätetty ajoissa, voidaan aloittaa. Kokkoniemen mukaan olemassa olevissa hankkeissa ei riitä töitä syksyä pidemmälle.

– Nyt on arvioitu, että tällä hankekannalla miehet ja naiset pidetään työllistettyinä keskimäärin tuonne syyskuun loppuun asti. Eli loppuvuodesta valitettavasti tällä tietoa ja tällä menolla on lomautus uhkaamassa, Kokkoniemi sanoo.

Syynä hakemusten käsittelyn pysäyttämiseen on se, että Kemera-tukien vuosittainen myöntämisvaltuus on tullut täyteen hakemusruuhkan vuoksi. Valtakunnallisesti myöntämisvaltuutta on vuosittain 58 miljoonaa euroa.

– Lapissa käytetty on noin 98 prosenttia meille saadusta myöntämisvaltuudesta. Viime vuoden puolella jätetyt hakemukset voidaan hyväksyä, mutta vain pieni osa tämän vuoden hakemuksista, kertoo rahoituspäällikkö Tommi Lohi Metsäkeskuksesta.

Rahoituspäätöksiin toivotaan joustavampaa jakoa

Nyt kestävän metsätalouden rahoituslain mukaisiin metsähankkeisiin on rahoituksen myöntämisvaltuutta koko maassa yhteensä 232 miljoonaa euroa vuoteen 2020 asti. Se on jaettu tasan joka vuodelle.

MTK haluaisi, että hankkeita voitaisiin hyväksyä joustavammin ja etupainotteisesti niin, ettei kokonaissumma ylittyisi.

Metsäkeskus on suunnitellut, että ensiapuna tilanteeseen myöntämisvaltuutta voitaisiin siirtää maakuntien välillä. Lohen mukaan huutavin pula on Kainuussa ja Lapissa.

– Tällä hetkellä näyttäisi siltä, että myöntämisvaltuutta voitaisiin siirtää pois Varsinais-Suomesta, Etelä-Savosta ja Pirkanmaalta ja jonkin verran Pohjois-Pohjanmaalta. Saavina osapuolina ovat Kainuu ja Lappi, joissa valtuuden lisääminen tuleekin eniten tarpeeseen, Lohi sanoo.