1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. urheilu

Pelipaita, joka suututti Sami Hyypiän ja muuta jalkapallohistoriaa – Suomen Jalkapallomuseo uudistui

Video vie vierailulle Valkeakosken Myllysaaressa sijaitsevaan Suomen Jalkapallomuseoon, jonka mittava remontti on nyt valmis.

urheilu
Hyypiän pelipaita väärällä nimellä

Uusittuun Suomen Jalkapallomuseoon astuva kohtaa ensimmäisenä suomalaisen jalkapallon kerman. Esillä ovat kaikki 40 henkilöä, jotka tähän mennessä on valittu Hall of Fameen, esittelee erikoistutkija Jouni Lavikainen Suomen Urheilumuseosta.

– Alkaen Eric von Frenckellistä päättyen viime vuonna valittuihin Pertti Mäkipäähän ja Pentti Seppälään. Kaikista on esillä kuva ja tietokoneen kautta saa lisää tietoa.

Suosikkiaan saa Lavikaisen mukaan ihailla aidossa äänimaisemassa, yleisön pauhun keskellä.

Hyypiän nimi on selässä, mutta väärin kirjoitettuna eli "Hypia". 

Jouni Lavikainen

– Tähän haluttiin tuoda vähän katsomon tuntua, autenttisia katsomon ääniä Tehtaan kentältä Hakan pelistä.

Astu vihreään historiaan

Jalkapallomuseota on remontoitu isosti syksystä alkaen. Tavoitteena oli rakentaa nykyaikainen urheilun erikoismuseo, jossa kävijöille on nähtävää ja koettavaa. Opetusministeriö myönsi 120 000 euroa yli 20 vuotta toimineen museon uudistamiseen.

Perusnäyttelyn koko ripustus on uusittu. Yhdessä esineiden, tekstin, kuvien ja elokuvapätkien kanssa sisääntulon äänimaailma johdattaa kävijät jalkapallo-ottelun tunnelmaan.

Haluttiin tuoda vähän katsomon tuntua, autenttisia katsomon ääniä Tehtaan kentältä Hakan pelistä.

Jouni Lavikainen

Maalauksen ja peruskunnostuksen myötä seinät saivat ruohonvihreän värin. Luonnonvalon pääsy tiloihin on estetty, jotta valaistus tuo näyttelyn paremmin esille.

Jalkapallo kahtia jakautuneessa Suomessa

Valkeakoskella kerrotaan myös lajin luokkajaosta. Suomalaisen jalkapalloilun jakautunutta historiaa avataan kuvien ja tarinoiden keinoin.

– Toisella puolella vitriineissä on porvarillinen jalkapallo ja toisella työläisjalkapallo. Historiaa tuntevat tietävät, että tämä jako oli ainakin 20- ja 30-luvulla hyvin merkittävä. Ja vielä pitkään senkin jälkeen.

Yli sataan vuoteen mahtuu paljon - esillä on palkintoja, muistolahjoja, mitaleita, valokuvia, peliasuja ja jalkapallovarusteita. Mukana on myös tietoa valmentajista ja fanikulttuurista.

Kirjoitusvirhe teki paidasta keräilyharvinaisuuden

Kokoelmissa on muun muassa joukko "kultaisen kauden" pelaajien paitoja ja kenkiä: Tainion ja Johanssonin välineitä ja myös Sami Hyypiän ensimmäinen pelipaita, johon oli tullut kirjoitusvirhe.

Toisella puolella vitriineissä on porvarillinen jalkapallo ja toisella työläisjalkapallo.

Jouni Lavikainen

– Hyypiän nimi on selässä, mutta väärin kirjoitettuna eli "Hypia". Kyseessä oli ilmeisesti Hyypiän ensimmäinen peli Liverpoolissa ja huomattuaan virheen, hän ei suostunut pelaamaan se päällään, erikoistutkija Jouni Lavikainen kertoo.

Tilanteen pelasti silloin lyhythihainen paita, jossa nimi oli oikein. Virheellinen paita on kuitenkin uniikkikappale, keräilyharvinaisuus, jota moni fani himoitsisi itselleen.

Kansainvälinen osio tarjoaa lisää museoaarteita.

– George Bestin pelipaita, Paolo Rossin pelipaita, kaksi Saksan maajoukkueen pelipaitaa, jotka ovat kuuluneet Uwe Seelerille ja Franz Beckenbauerille, Lavikainen listaa pelipaitoja huippunimiltä.

Uusittu museo avautuu yleisölle keskiviikkona.

Lue seuraavaksi