Henkirikostutkija epäillystä sarjahukuttajasta: "Erittäin erikoista" – vastaavaa ei tiedossa Suomen historiassa

Suomen rikoshistoria ei tunne yhtään tapausta, jossa sama tekijä olisi hukuttanut enemmän kuin kaksi ihmistä. Henkirikoksiin erikoistunut yliopistotutkija Martti Lehti pitää ainutkertaisena Pohjois-Karjalassa ilmi tullutta rikosepäilyä, jossa neljässä poliisin tutkimassa tapauksessa on kuollut kolme ihmistä.

Kotimaa
Pohjanmaan poliisilaitoksen poliisivenettä voi ajaa kuusi koulutuksen saanutta poliisia.
Jarkko Heikkinen / Yle

– Erittäin erikoiselta kuulostaa, ei tule mitään vastaavaa tämäntyyppistä tapausta mieleen Suomen rikoshistoriasta, kommentoi henkirikoksiin erikoistunut yliopistotutkija Martti Lehti Helsingin yliopiston kriminologian ja oikeuspolitiikan instituutista.

Lehden mukaan hukuttaminen on ylipäätään harvinaista, useamman ihmisen hukuttaminen vielä harvinaisempaa.

Vuosina 2003–2014 Suomessa tapahtui rikostilastojen mukaan 21 hukuttamista. Näistä uhreja oli 17 tapauksessa yksi ja vain kahdessa tapauksessa kaksi.

– Uhreista 11 oli alle viisivuotiaita lapsia eli tämä on erityisesti lapsiin kohdistuva tekotapa. Yli 50-vuotiaita hukutetuista oli neljä, muut jakaantuivat tasan eri-ikäisten kesken. Ainoastaan 5–19-vuotiaita ei uhreissa ole tuolla aikavälillä yhtään, Lehti kertoo.

Useampaa saman tekijän hukuttamalla surmaamaa uhria kuin kaksi ei tutkijalla ole tiedossa.

Naiset surmaavat kotona, miehet järvellä

Hukuttajissa ovat molemmat sukupuolet edustettuina: 9 miestä ja 8 naista. Suhde tilastoihin päätyneisiin 21 uhriin kuitenkin poikkeaa.

– Se on naisille ominainen tekotapa lapsiin kohdistuvana; kaikki kahdeksan naista ovat surmanneet omia, alle viisivuotiaita lapsiaan, tutkija toteaa.

Näistä tuorein tapaus sattui Kuopiossa vuonna 2014, kun äiti hukutti kaksi pientä poikaansa.

Toinen kahden uhrin tapaus tapahtui Helsingissä vuonna 2012, kun isä surmasi kaksi tytärtään hukuttamalla ja vaimonsa muulla tavoin.

Kaikkiin tiedossa oleviin yli viisivuotiaiden hukuttamisiin tällä vuosituhannella Suomessa ovat syyllistyneet miehet.

Tekopaikka jakautuu sukupuolten välillä samalla tavoin: naiset ovat surmanneet lapsia yksityisasunnoissa, yleensä kylpyhuoneessa. Miehet puolestaan ovat yleensä hukuttaneet vesistöjen eli järven, meren tai joen äärellä.