Akava: Suomessa ei kannata edetä uralla – verottaja kahmii leijonanosan palkankorotuksesta

Korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava patistaa hallitusta laskemaan hyvätuloisten verotusta. Akavan mielestä Suomessa ei kannata edetä uralla vaativiin tehtäviin, koska verottaja leikkaa merkittävän osan mahdollisesta palkankorotuksesta.

talous
Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Suomi verottaa hyvätuloisia työntekijöitä kovemmin kuin muut Pohjoismaat, sanoo korkeasti koulutettujen etujärjestö Akava.

Akavan mukaan esimerkiksi 5 144 euroa kuussa tienaavien veroaste on Suomessa 38 prosenttia, kun esimerkiksi Ruotsissa veroaste on 33,4 prosenttia. Tosin Suomea kovemmin tätä palkkaryhmää verottavat muun muassa Itävalta, Saksa ja Belgia.

10 864 euroa kuussa ansaitsevien ryhmässä Suomen veroaste on 48,2 prosenttia ja Ruotsissa 46,4 prosenttia.

– Verotus ei kannusta riittävästi osaajia etenemään urallaan tai työnantajia palkitsemaan työntekijöitä, sanoo puheenjohtaja Sture Fjäder Akavan tiedotteessa.

Akavan mukaan kireä verotus ei kannusta huippuasiantuntijoita jäämään Suomeen, vaikka Suomi tarvitsisi juuri heidän työpanostaan talouskasvun kiihdyttämiseksi.

Akavan mielestä kannustavan palkkauksen suurin este onkin Suomessa verotus, eivät työehtosopimukset.

Palkankorotus pitkälti verokarhulle

Akava on laskenut esimerkin parjaamastaan verokiilasta. Jos 4 000 euroa kuussa tienaava saa 204 euron palkankorotuksen, hänelle jää käteen 100 euroa. Verottaja hotkaisee korotuksesta 104 euroa. Työnantajalle 204 euron palkankorotus maksaa 253 euroa.

Akava vaatiikin, että hallitus alentaa asiantuntijoiden ja keskijohdon tuloverotusta länsieurooppalaiselle tasolle.

Hyvätuloisten verotuksen keventäminen on Akavan lempiaiheita, sillä keskusjärjestö edustaa kovapalkkaisia ammattiryhmiä, kuten lääkäreitä, lakimiehiä ja diplomi-insinöörejä.

Toisaalta Akavan liittoihin kuuluu myös korkeasti koulutettuja, pienipalkkaisia ammattiryhmiä, kuten lastentarhanopettajat.

Kokoaikatyössä olevien akavalaisten keskipalkka on keskusjärjestön verkkosivujen mukaan (siirryt toiseen palveluun)4 340 euroa kuukaudessa.