Kaksi eurooppalaista paikannussateelliittia lisää avaruuteen – video laukaisusta

Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä on EU:n ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n hanke, jolla halutaan luoda riippumaton eurooppalainen paikannusjärjestelmä.

Ulkomaat
Kuvassa Soyud-raketin laukaisu. Raketti kuljettaa kaksi Galileo satelliittia maan kiertoradalle.
Galileon 13. ja 14. satelliitteja kuljettanut Soyud-raketti laukaistiin Ranskan Guyanassa.

Eurooppalaisen Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmän toteutuminen otti tiistaina askeleen eteenpäin, kun avaruuteen laukaistiin kaksi uutta satelliittia.

Galileon 13. ja 14. satelliitit maan kiertoradalle kuljettava Soyud-raketti laukaistiin Etelä-Amerikassa sijaitsevassa Ranskan Guyanassa.

Laukaisu sujui suunnitelmien mukaan tiistaina aamupäivällä Suomen aikaa. Satelliittien kuljetuksen maan kiertoradalle 24 000 kilometrin korkeuteen oli määrä kestää vajaat neljä tuntia.

Viivästyksiä ja vastoinkäymisiä

Vuoden loppuun mennessä Galileo-järjestelmään on tarkoitus laukaista vielä neljä satelliittia lisää. Tuolloin järjestelmän pitäisi alkaa tarjota lisää hyödynnettävissä olevia signaaleja paikannukseen.

Miljardien eurojen arvoinen hanke on viivästynyt monta kertaa muun muassa teknisten ongelmien takia. Tämän hetken arvio on, että vuonna 2020 koko järjestelmä on valmis ja sen kaikki noin 30 satelliittia radoillaan.

Amerikkalaisen GPS:n haastava Galileo-satelliittipaikannusjärjestelmä on EU:n ja Euroopan avaruusjärjestön ESA:n hanke (siirryt toiseen palveluun), jolla halutaan luoda riippumaton eurooppalainen paikannusjärjestelmä.

GPS-järjestelmä on Yhdysvaltain puolustusministeriön hallinnoima. Muita maailmanlaajuisia satelliittipaikannusjärjestelmiä ovat Venäjän GLONASS ja Kiinan BeiDou.