1. yle.fi
  2. Uutiset

Suomen talous heräilee koomasta – Viisi mittaria, jotka värähtelevät jo

Taantuman päättymisestä on jo nähtävissä heiveröisiä merkkejä, vaikka nousu on vielä hidasta. Yle listasi heikot signaalit orastavasta käänteestä.

talous
taksi tolpalla
Taksikyytien määrä on perinteisen herkkä suhdannemittari. Nyt kyytien määrät eivät enää laske, vaan ovat jo hieman nousussa.Jari Järvinen / Yle

1. Taksit lähtöruudussa

Taksi-indikaattori näyttää piristymisen merkkejä. Tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen kyytimäärät olivat koko maassa lievässä prosentin, parin kasvussa.

Huhtikuun alustavien tietojen perusteella myös pääkaupunkiseudulla kyydit olisivat vihdoin kääntyneet hienoiseen nousuun. Kahdeksan vuoden taksitaantuma näyttäisi olevan taittumassa, pohtii Suomen Taksiliiton tekninen asiantuntija Ville Jaakola.

Taksien kyytitiedot on kerätty 19:ltä Suomen suurimmalta taksien tilauskeskukselta.

2. Kauppa myy taas filettä

Päivittäistavarakaupassa seurataan herkeämättä värähtääkö keskiostoksen summasta kertova mittari. Vantaalla kauppakeskus Jumbon Citymarket-kauppias Matti Himberg joutuu toteamaan, että mittari on värähtänyt, mutta väärään suuntaan. Naapurin halpuuttaminen tekee pahaa jälkeä.

Viime vuoteen verrattuna keskiostos on pienentynyt viisi prosenttia, vaikka asiakasmäärä on kasvanut kymmenen prosenttia.

Prosentinkin lisäys noin 20 euron keskiostokseen merkitsisi jo melko varmasti talouden yleisempääkin piristymistä, kauppias analysoi. Siihen päästään, kun kuluttajat siirtyvät taas kalliimpiin lihoihin, leivonnaisiin ja hedelmiin.

3. Koneet rullaavat kiitoradalla

Piristyvässä taloustilanteessa kansa ja bisnesmiehet alkavat liikkua – hotellit täyttyvät ja lentokentillä on vipinää. Finavian johtaja Joni Sundelin hykertelee, että lentoliikenne kasvaa nyt enemmän kuin moniin vuosiin. Tammi-huhtikuussa matkustajamäärä kasvoi koko maassa 4,7 prosenttia.

Kovin veturi on Lappi, jonka kentillä on nähty jopa kahdenkymmenen prosentin kasvua ulkomaisten turistien ansiosta. Sen sijaan suomalaisten lentomatkailu ei ole viime vuodesta juurikaan lisääntynyt. Suomi siis houkuttelee, mutta suomalaiset turistit ja bisneksentekijät eivät ryntää maailmalle.

4. Turistit löytävät Suomeen

Myös hotelleilla ja ravintoloilla on ollut hyvä alkuvuosi ja kasvua on kertynyt viiden kuuden prosentin vauhdilla.

Tosin lentämisen tavoin sekin on enemmän ulkomaisten kuin kotimaisten matkailijoiden ansiota. Hotellien ja ravintoloiden etujärjestön MaRan toimitusjohtaja Timo Lapin mukaan matkailun kysyntä on ollut käytännössä pelkästään ulkomaisten turistien varassa.

Taloustilanne ei rohkaise suomalaisia reissuun, mutta ulkomaisten turistien ansiosta matkailualan yrityksistä 77 prosenttia uskoo myynnin kasvuun tänä vuonna, kertoo Maran tänään tiistaina tekemä jäsenkysely.

Timo Lapin mukaan alalla on orastavaa positiivisuutta ja pitkän ajan näkymät ovat jopa erinomaiset.

5. Yleisnäkymät myönteiset – talous on psykologiaa!

Talouden yleisnäkymistä tippuu tasaiseen tahtiin myönteisiä arvioita ja ennusteita.

Viimeksi tänään eläkeyhtiö Ilmarisen talousennusteessa todettiin, etteivät yritysten kasvunäkymät enää heikkene. Itse asiassa ne ovat paremmat kuin moneen vuoteen eli valoa näkyy tunnelin päässä.

Ilmarisen mukaan myös työllisyysnäkymät ovat paranemassa. Työ- ja elinkeinoministeriö kertoi niin ikään tänään, että työttömyyden kasvu on selvästi hidastunut.

Jo aiemmin Palvelualojen työnantajat yllätti myönteisesti kertomalla alan firmojen liikevaihdon kasvaneen selvästi vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Kasvun ennakoidaan jatkuvan loppuvuonna maltillisena.

Myös rakentaminen kasvaa tänä vuonna selvästi viime vuodesta.

Tuhannen taalan kysymys kuuluu, onko suhdannekäänne oikeasti tapahtunut. Ja onko se pysyvää.

Lue seuraavaksi