Poliisi epäilee: Hukuttamisten sarja tapahtunut kaveriporukan venereissuilla ja uidessa

Keskusrikospoliisista kerrotaan, että Pohjois-Karjalan epäiltyihin hukuttamistapauksiin liittyy kaveriporukka. Kaverukset ovat tehneet veneilyreissuja tai viettäneet aikaa vesistön äärellä. Epäilyn mukaan hukuttamiset ja hukuttamisyritykset ovat tapahtuneet veneillessä ja uidessa.

Kotimaa
Poliisivene liikkeellä Vaasan edustalla.
Jarkko Heikkinen / Yle

Poliisi epäilee, että Pohjois-Karjalassa tapahtuneisiin hukuttamistapauksiin liittyy kaveriporukka. Keskusrikospoliisin rikosylikomisario Jarmo Vallius on vaitonainen tapauksien yksityiskohdista.

Hukuttaminen on tapahtunut poliisin epäilyn mukaan veneilyn tai veneretken jälkeen uidessa.

– Kaveriporukka eri kokoonpanolla on aina lähtenyt veneilemään tai vesistön ääreen ja se on johtanut näihin tilanteisiin, Vallius sanoo.

Epäilty rikossarja on erittäin poikkeuksellinen Suomen historiassa.

Rikosylikomisario sanoo, että Pohjois-Karjalassa tutkittaville tapauksille yhteisiä elementtejä ovat vene, vesi ja uiminen. Poliisi epäilee keski-ikäisen miehen hukuttaneen kolme ihmistä.

Esitutkinnassa on tullut esille myös tapauksia, joissa useita on ollut vaarassa hukkua. Tapaukset ovat sattuneet vuosina 2007–2014.

Poliisin mukaan nainen, jota epäillään osallisuudesta rikoksiin, on ollut samassa kaveriporukassa, kun ainakin yksi tapaus on sattunut.

Tekojen motiivista Vallius on vaitonainen.

– Tässä vaiheessa en pysty kertomaan sitä. Asia lähetetään syyteharkintaan tappona, motiivipuoli ei välttämättä tule esille.

Jarmo Vallius kertoo, että Pohjois-Karjalassa tapahtuneet hukkumistapaukset otettiin uudelleen tutkintaan viime kesänä.

– Tapausten lukumäärä, samankaltaisuus ja tietynlaiset uudet asiat johtivat siihen, että tapaus otettiin uudestaan aktiiviseen esitutkintaan.

Vallius ei halua kertoa vesistöä, jossa tapaukset ovat sattuneet, koska epäiltyjä halutaan suojella.

Keskusrikospoliisin ja Itä-Suomen poliisin yhteinen esitutkinta on valmistunut ja se lähtee tällä viikolla syyttäjälle.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus