1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Tarhaajatkin äimänä omenapuiden kukkamerestä

Lämmin kevät ja valkoisena kukkivat omenapuut ovat silmiä hivelevä yhdistelmä. Edellytykset kukkaloistolle syntyivät jo viime kesänä, mutta runsas omenasato syksyllä ei ole varmaa.

Kuva: Markku Sandell / Yle

Omenapuut ovat eteläisessä Suomessa yltyneet kukkimaan poikkeuksellisen runsaana. Pihoissa ja puutarhoissa puut loistavat täynnä valkoisia kukkia.

Ylipuutarhuri Simo Laine Turun yliopiston kasvitieteellisestä puutarhasta sanoo, että kukkasilmut ovat valmistuneet jo viime kesän syyspuolella. Suotuisa talvi säästää silmut, mutta paljon riippuu myös omenapuun kasvukunnosta ja energiatilasta.

– Jos niitä puita leikkaa oikein, niin kukkasilmuja kehittyy enemmän eikä niin, että jää vain kasvusilmuja, ylipuutarhuri Simo Laine sanoo.

Kuva: Markku Sandell / Yle

Ruissalossa on selvitty talven yli pienillä taimitappioilla, vaikka monessa paikoin pakkanen vei perennat.

Lämmin, vähätuulinen ja vähäsateinen sää auttaa omenapuiden kukintaa. Kirsikankukatkin kärsivät nopeasti, jos rankkasade yllättää. Nopea kukinta on tällöin ohi.

Syksyn omenasadosta ylipuutarhuri Simo Laine ei vielä uskalla antaa arviota. Siihen vaikuttaa vielä monta tekijää.

– Periaatteessa on mahdollisuuksia, jos ristipölytteisesti kukat pääsee pölyttymään ja sopivia pölytyssuhteita on riittävästi. Ja pölyttäjiä ja pörriäisiä jos riittää. Edellytykset hyvälle omenasadolle on olemassa, arvioi Laine.

Puut tarvitsevat vielä kosteutta sopivasti kesän mittaan ja lämmin sää tuo usein myös kosteuden kanssa tauteja sekä hyönteisiä.

– Jos on kuivaa, niin huomattava osa raakileista tippuu pois, ylipuutarhuri miettii.

Nyt tuntuu, että kaikki syyslajikkeetkin alkaa olla kukassa, että meillä vain talvilajikkeet ovat enää nupullaan.

Paula Achrén, omenanviljelijä, Salon Angelniemi

Säiden vaihtelu pitkien lämpimien ja kylmien jaksojen tapaan ei miellytä Lainetta.

– Tuntuu, ettei ole lainkaan sellaista puutarhurille sopivaa keliä, että yöllä sataisi ja päivällä paistaisi aurinko. Toisaalta nyt on ollut kyllä otollinen kevät, Simo Laine toteaa.

Ammattiomenanviljelijä pelkää tuholaisia

Salon Angelniemellä omenanviljelijä Paula Achrén levitteli parhaillaan viiden hehtaarin tarhalleen feromonipyydyksiä tuholaistarkkailua varten. Hän ei kuitenkaan ollut havainnut omenapuissa kukkaloiston lisäksi vielä hyönteisiä, pölyttäjiä toki.

– Nyt tuntuu, että kaikki syyslajikkeetkin alkaa olla kukassa, että meillä vain talvilajikkeet ovat enää nupullaan ja kaikki muut on kukassa ja kukkasia on ihan valtavan paljon, kuvailee Paula Achrén.

Kuva: Markku Sandell / Yle

Kymmenisen vuotta tarhaa hoitanut Achrén arvioi, ettei vastaavaa kukkamerta ole sinä aikana aiemmin ollut.

– Nyt viljelijät pelkäävät yöpakkasia, joita saattaa olla kesäkuun alkuun saakka. Mutta jos pölytys onnistuu, näyttäisi aika hyvältä.

Achrénin omenatarhan joka lohkolla on oma mehiläispesä hoitamassa pölytystä. Mutta muitakin hyönteisiä kaivataan ja niiden poissaolo huolestuttaa viljelijää.

– Luonnonpölyttäjiä kuten kimalaisia näkyy hirveän vähän. Ammattitarhat ovat varmistaneet pölytyksen, mutta kotipuutarhoissa ollaan kimalaisten ja muiden varassa.

Saman huomion on tehnyt somerolaisen Hovilan kartanon isäntä Matti Torkkomäki, jonka puutarhassa kasvaa vanhoja perinnelajeja.

– Kylmä kausi varmaan vaikutti, voikukkapelloillakaan ei näy mehiläisiä tai kimalaisia, kauhistelee Torkkomäki.

Lähistön mehiläisviljelijän pesillä on kato käynyt. Kolmesta pesästä vain yhdessä näkyy liikettä.

Kimalaiset eivät ole niin tarkkoja lentosään suhteen kuin mehiläiset. Viileys ja huono sää ei niitä haittaa, mutta mihin kimalaiset ovat kadonneet?

Perinnelajit poikkeavat

Matti Torkkomäen puutarhoissa Somerolla ja Kirkkonummella kasvaa viitisenkymmentä eri omenalajiketta. Kukkaloistoa oli viime vuonnakin, mutta sitten iskivät tuholaiset omeniin. Kääriäiset ja muut hyönteiset rei’ittivät omenat syömäkelvottomiksi.

Puut yltyivät kukkimaan innolla toisena vuotena peräkkäin, mikä kotipuutarhoissa on harvinaisempaa.

Kuva: Markku Sandell / Yle

Omenaharrastaja Matti Torkkomäki yltyy kehumaan vanhojen lajikkeiden ominaisuuksia. Gallen on Akseli Gallen-Kallelan äidin löytämä lajike.

– Siinä on tosi kauniit, isokokoiset kukat. Niissä on hento punerrus nuppuvaiheessa ja tuottaa hyvänmakuisia omenia, kehuu Torkkomäki.

Kartanossa vierailevat saavat maistaa eri lajikkeita, mitä kaupoissa ei juurikaan enää tule vastaan.

Kukkaryppäissä on jopa kymmenen kukkaa, ei niistä kaikista voi kehittyä omenoita.

Paula Achrén, omenanviljelijä, Salon Angelniemi

Entä syksyn sato?

Ammattiviljelijälle kukkaloisto teettää työtä jatkossa. Paula Achrén on tyytyväinen, jos kukkaloiston joka kymmenes kukka pölyttyy, siltikin hän saattaa joutua raakileharventamaan satoa.

Kuva: Markku Sandell / Yle

– Kukkaryppäissä on jopa kymmenen kukkaa, ei niistä kaikista voi kehittyä omenoita.

– Kaikki viljelijät toivovat, että tulisi pitkä kukinta. Silloin pölytys onnistuu parhaiten.

Achrén pelkää, että talvilajikkeetkin alkavat kukkia jo nyt ja kukinta-aika jää liian lyhyeksi. Nyt hän jännittää kesän ääri-ilmiösäitä, joiden vaihtelevuus tuntuu lisääntyneen.

– Tuntuu, että tuulee kovaakin välillä ja rankkasateet ja raekuurot iskevät aina yllättäen.