Fatima luopui islamista, mutta ei voi riisua huivia – islamista eroaminen on Suomessa tabu

Avoin uskonnottomuus on entisille muslimeille hankalaa eri puolilla maailmaa. Islamista luopuminen voi johtaa Suomessakin hyljeksintään, pelotteluun ja väkivallalla uhkailuun. Koraanin mukaan Jumalan rangaistus islamin luopioille on kuolemanjälkeinen helvetti.

ilmiöt
Islamista eroaminen
Stina Tuominen / Yle

Tapaan Helsingin keskustassa kaksi entistä muslimia Fatiman ja Ifrahin. Parikymppiset naiset teeskentelevät olevansa edelleen uskossa. He pitävät kulisseja yllä kirjaimellisesti, sillä molemmilla on päällään islaminuskon tunnettu symboli hijab-huivi. Vaate peittää hiukset ja se on naisten mukaan heidän ulkonäkönsä “minimivaatimus” muslimina.

Pukeutuminen ei ole ainoa asia, jossa he ovat joutuneet arjessaan uskonnon vuoksi joustamaan.

– Äitini on sitä mieltä, että jos ei rukoile, ei ole muslimi. Joten rukoilen, kun äiti niin sanoo. Oikeasti saatan rukoilun sijaan mennä vaatehuoneeseen ja olla siellä muutaman minuutin puhelimella, Ifrah tunnustaa.

Suomessa syntyneet somalitaustaiset naiset eivät ole kertoneet perheilleen uskonnottomuudestaan, koska pelkäävät mahdollisia seurauksia. Fatima kertoo tietävänsä tapauksista, joissa vanhemmat, jotka pelkäävät lapsiensa viettävän epäislamilaista elämää, saattavat lähettää jälkikasvunsa pois Suomesta opiskelemaan Koraania ja islamia.

Lähetettävät ovat Fatiman mukaan usein alaikäisiä nuoria, jotka ovat käyttäneet alkoholia ja lopettaneet rukoilun. Nuoria on viety maihin, joissa kirjaimellisen islamin arvojen kuvitellaan toteutuvan.

Olen kuullut muilta entisiltä muslimeilta, että heitä on uhkailtu väkivallalla tai saatettu häätää kotoaan pois.

Fatima, entinen muslimi

– Nuorien vanhemmat eivät halua, että nämä tulisivat paheellisiksi ja eläisivät länsimaisesti. Olen kuullut myös muilta entisiltä muslimeilta, että heitä on uhkailtu väkivallalla tai saatettu häätää kotoaan pois, Fatima kertoo.

Haastattelen naisia julkisella paikalla. He puhuvat vaimennetulla äänellä. Ifrah vetää ajoittain huiviaan myös kasvojensa eteen. Fatima tarkkailee ympäristöä välillä jännittyneenä. Uskonnottomuudesta ääneen puhuminen on arka paikka. Yleensä nämä keskustelut käydään netissä.

Sieltä Ifrah ja Fatimakin löysivät toisensa muutama vuosi sitten. Uskon horjuminen yhdisti. Naiset perustivat viime vuonna Suomen ex-muslimit -blogin (siirryt toiseen palveluun), jonka tavoitteena on levittää tietoa ja tukea islamista irtautumista harkitseville sekä seksuaalivähemmistöihin kuuluville muslimeille.

– Meidän tarkoituksenamme ei ole lietsoa vihaa islaminuskoa kohtaan. On kuitenkin monia uskonnottomia muslimeita, jotka eivät tiedä, että islamista voi ylipäänsä luopua. Se on tabu, Fatima linjaa.

Ex-muslimit pysyneet Suomessa kaapissa

Julkisesti omalla nimellään islamista irtautumisesta ovat Suomessa puhuneet vain harvat. Stand up -koomikko Fathi Ahmed paljasti viime vuonna Suomen Kuvalehden haastattelussa eronneensa islamista.

Somalitaustaiselle koomikolle julkinen ulostulo aiheutti välirikon omiin vanhempiin. Keskusteluyhteys suvun kanssa on vasta hiljattain alkanut taas löytyä, minkä vuoksi Ahmed ei halunnut kommentoida kokemuksistaan tarkemmin tätä juttua varten.

Maailmalla islamista irtaantumisesta on puhunut äänekkäästi erityisesti somalitaustainen kirjailija ja ex-muslimi Ayaan Hirsi Ali. Kirjailijan näkemyksistä on puhuttu myös Ifrahin perheessä.

Äitini väittää, että Ayaan Hirsi Ali olisi maailman ainoa uskonnoton entinen muslimi.

Ifrah, entinen muslimi

– Äitini vihaa Hirsi Alia avoimesti ja sanoo tämän olevan paha ihminen. Äiti myös väittää, että Hirsi Ali olisi maailman ainoa uskonnoton entinen muslimi, Ifrah kertoo.

Väite ei tietenkään pidä paikkaansa. Euroopassa islamista irtaantumisesta on käyty keskustelua erityisesti Isossa-Britanniassa. Saarivaltiossa on lukuisia entisiä muslimeita, jotka ovat tulleet ateisminsa kanssa julkisesti kaapista. Ex-muslimeilla on Britanniassa myös omia järjestöjä, jotka tukevat ja antavat apua uskonnottomille.

Suomessa ex-muslimit eivät ole vielä järjestäytyneet. Blogia ylläpitävät naiset sanovat karttavansa julkisuutta, koska pelkäävät lähiyhteisönsä reaktioita.

Suomeen yli 20 vuotta sitten Lähi-idästä muuttanut Malik sen sijaan kertoi uskonnottomuudestaan läheisimmilleen. Sen seurauksena osa muslimikavereista laittoi välit poikki mieheen välittömästi.

Islamin mallioppilas

Vielä pari vuotta sitten Malik yritti olla islamin uskossaan mallioppilas. Hän noudatti islamin sääntöjä lähes kirjaimellisesti: rukoili viisi kertaa päivässä, paastosi ja luki Koraania. Nuorempana Malik kävi jopa pyhiinvaelluksella Mekassa.

Malik oli omien sanojensa mukaan vallankumouksellinen muslimi. Hän halusi levittää profeetta Muhammedin opetuksia ja tehdä islamista pääuskonnon koko maailmaan. Malikin mielestä islam oli se ainoa oikea uskonto ja kaikki muut olivat väärässä.

Hän oli ollut uskossaan vankkumaton koko elämänsä, sillä siihen hänet oli kasvatettu kotimaassaan Lähi-idässä. Siellä islamia ei sopinut kyseenalaistaa. Muutto Suomeen ja avioliitto suomalaisnaisen kanssa ei horjuttanut Malikin uskonnollista vakaumusta.

Islamista eroaminen
Stina Tuominen / Yle

Särö uskoon syntyi, kun Malik kuuli ulkomailla asuvasta tuttavasta, joka oli irtautunut islamista. Se oli shokki ja käynnisti prosessin, jonka myötä Malik menetti lopulta uskonsa ja erosi islamista.

– Halusin vain kumota uskonnottoman ystäväni esittämät väitteet. Tarkoitus ei ollut, että olisin itse väärässä, mies hymähtää.

Syvä usko ei kadonnut hetkessä

Uskon mureneminen alkoi Malikilla islamin historiaan perehtymisellä. Malik löysi uskonnostaan paljon aukkoja ja julmuutta, joista hänelle ei ollut kerrottu kotona ja koulussa.

Uskonto alkoi tuntua hänestä ihmisten vallankäytön välineeltä. Pimittämisen paljastuminen motivoi jatkamaan tiedon etsimistä. Kaikista vaikein paikka oli muslimien pyhän kirjan kyseenalaistaminen.

Olen tullut siihen tulokseen, että kaikki uskonnot ovat ihmisten keksimiä.

Malik, entinen muslimi

– Koraani on muslimeille Jumalan omaa puhetta. Se on viiva, jota ei voi ylittää. Tutkiessani sitä kriittisesti minulle paljastui, miten sekava kirja se on. En voi varmasti edes tietää, onko Muhammedia ollut olemassa.

Lopullinen irtaantuminen uskosta ei tapahtunut yhdessä yössä. Islam oli ollut niin tärkeä osa Malikin identiteettiä, että asia vaati parin vuoden hauduttelun. Nykyään Malik on luopunut islamista täysin.

– Olen tullut siihen tulokseen, että kaikki uskonnot ovat ihmisten keksimiä.

Suomessa Malik on voinut olla avoimesti uskonnoton, eivätkä vapaamielisemmät muslimit ole hänen ratkaisuaan tuominneet. Uskonnottomuudestaan hän on kertonut vaimolleen ja lapsilleen, jotka lopulta seurasivat hänen esimerkkiään.

– Irtaantuminen on ollut minulle helpompaa kuin monelle muulle, koska olen asunut Suomessa pitkään ja minulla on suomalainen vaimo ja lapset.

Sen sijaan Lähi-idässä asuville vanhemmilleen ja sukulaisilleen Malik ei aio kertoa irtaantumisestaan koskaan. Sukulaistensa vuoksi hän ei halua paljastaa tässä jutussa oikeaa nimeään, kasvojaan tai kotimaataan. Paljastumisella voisi olla tuhoisia seurauksia.

– Kotimaassani kaikki tietävät, että jos luovut islamista, rangaistuksena siitä on sharia-lain mukaan kuolema. Jos käyn kotimaassani, esitän kunnon muslimia, hän myöntää.

Naiset ahtaalla uskonnossa

Islamista eroamiseen suhtaudutaan eri muslimiperheissä Suomessa hyvin vaihtelevasti.

Lukiota käyvä Nuura on entinen muslimi ja on nuoresta iästään huolimatta kertonut vanhemmilleen olevansa ateisti. Ilmoitus ei ollut perheelle täydellinen yllätys, sillä Nuuran suomalainen äiti oli luopunut uskostaan jo aiemmin.

Nuuralle eroaminen oli helpotus, sillä enää hänen ei tarvinnut pukeutua hijabiin ja teeskennellä uskovaista. Vertaistukea uskonnottomuuteen Nuura löysi YouTube-kanavilta, joissa käsiteltiin ateismia ja islamia. Netistä löytyivät myös Fatima ja Ifrah, joiden kanssa Nuura nykyään kirjoittaa Suomen ex-muslimit -blogiin.

Nuuran somalialaiselle isälle tyttären ateismi otti kuitenkin koville.

– Olemme isän kanssa vielä yhteyksissä, mutta emme puhu enää juuri mistään. Veljeni eivät hyväksyneet ratkaisuani ja olivat siitä surullisia. He ovat kuitenkin tottuneet asiaan. Osa kavereistani laittoi välit poikki, Nuura kertaa.

Blogia pitävien naisten mielestä erityisesti somalien keskuudessa vanhoillinen uskonnon tulkitseminen on yleistä. Varsinkin naisten asema on ahdas. Pitää pukeutua tietyllä tavalla ja esimerkiksi uiminen yleisillä uimarannoilla voi olla naisilta kielletty siveellisyyden vuoksi.

Koraanissa naiset eivät ole itsenäisiä toimijoita tai tekijöitä, vaan aina jonkun vaimoja, siskoja, tyttäriä tai äitejä.

Fatima, entinen muslimi

– Koraanissa naiset eivät ole itsenäisiä toimijoita tai tekijöitä, vaan aina jonkun vaimoja, siskoja, tyttäriä tai äitejä. Toki miehilläkin ovat omat haasteensa, mutta esimerkiksi naisten siveellisyyttä vahditaan paljon tarkemmin. Tämä heikompi asema vaikutti merkittävästi siihen, että aloin kyseenalaistaa aikoinaan uskoani, Fatima toteaa.

Uskonnollisilla kirjoituksilla on hänen mielestään helppo oikeuttaa naisten kapeampi asema. Fatima korostaa, että näin eivät onneksi ajattele kaikki islaminuskoiset.

Muslimiyhteisöissä ongelmista kuitenkin naisten mukaan vaietaan. Myös suomalaisten pitäisi heidän mielestään uskaltaa avata epäkohdista suunsa, eikä pelätä liikaa sitä, mikä voisi mahdollisesti loukata muslimiyhteisöä.

– Jotkut liberaaleiksi itseään kutsuvat suomalaiset eivät sano mitään islamista julkisesti, koska pelkäävät leimautuvansa rasisteiksi, Nuura huokaa.

Ei suuri ilmiö?

Somalitaustaisen toimittajan ja muslimin Abdirahim “Husu” Husseinin mielestä islamista eroaminen tulee pysymään Suomessa tabuna niin kauan, kun keskustelua käydään nimettömästi.

– Olemme esimerkiksi yrittäneet saada radio-ohjelmaamme tehtyä jaksoa seksuaalivähemmistöihin kuuluvista maahanmuuttajista, jotka tulevat Afrikasta ja Lähi-idästä. On kuitenkin ollut mahdotonta saada ihmisiä kertomaan asiasta omalla nimellään. Vaikeat asiat tarvitsevat kasvoja, silloin ihmisten suhtautuminen voi muuttua, Hussein perustelee.

Islamista eroaminen ei ole ollut Husu Husseinin yhteisössä suuri ilmiö. Uskonnottomuudesta ei ole Husseinin mukaan edes paljon hänen lähipiirissään keskusteltu. Hän kuitenkin myöntää tietävänsä koomikko Fathi Ahmedin tapauksen. Tämä ei ole muuttanut hänen suhtautumistaan Ahmediin.

– Olen asunut Suomessa 22 vuotta. Tuona aikana en ole nähnyt tai kuullut kenenkään muslimiyhteisössä sanovan, että uskonnosta irtautuviin suhtauduttaisiin huonosti.

Abdirahim Hussein.
Abdirahim Hussein.Anne Hämäläinen / Yle

Husseinin mukaan erilaisissa muslimiperheissä suhtautuminen uskonnosta eroamiseen voi vaihdella paljon. Tämä on Husseinin mielestä yksittäisten perheiden oma asia, eikä kaikkia muslimeja koskettava ongelma.

– Jokaisella ihmisellä on oikeus uskoa tai olla uskomatta. Mielestäni tämä yksilönvapaus on myös islamissa, sillä Koraanissa sanotaan ettei uskoa voi pakottaa. Tällä tavalla ajattelevia muslimeita on Suomessa paljon.

Muslimien pyhän kirjan Koraanin opetus uskonnosta irtautumiseen on selkeä. Jumala rankaisee niitä entisiä muslimeita, jotka kuolevat uskonnottomina. Rangaistus on helvetti.

Islamista eroaminen kiellettyä

Helvetillä tai Jumalan rangaistuksella pelottelu ei koske ainoastaan islamia. Myös joissain kristinuskon tulkinnoissa on ajateltu, että uskonnon hylkääjä joutuu kuolemansa jälkeen helvettiin, eikä pelastu.

Uskontojen uhrien tuki ry:n toiminnanjohtaja Joni Valkila näkeekin islaminuskosta irtaantumisessa yhtäläisyyksiä tietyistä kristillisperäisistä yhteisöistä eroamiseen.

Islamista eroaminen voi olla samalla tavalla rankka paikka kuin Jehovan todistajuudesta tai vanhoillislestadiolaisuudesta irtaantuminen.

Joni Valkila, toiminnanjohtaja, Uskontojen uhrien tuki ry

– Se voi olla samalla tavalla rankka paikka kuin Jehovan todistajuudesta tai vanhoillislestadiolaisuudesta irtaantuminen, Valkila sanoo.

Sekä Jehovan todistajia että vanhoillislestadiolaisia on syytetty myös oman uskonsa hylänneiden karttamisesta. Valkilan mukaan perheenjäsenten karttaminen uskonnollisista syistä on julmaa henkistä väkivaltaa.

Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Anas Hajjarin mielestä uskossaan horjuvien kanssa pitäisi ensisijaisesti yrittää puhua.

– Perheen pitäisi keskustella uskonnosta irtautuvan kanssa, koska eroaminen saattaa johtua väärinkäsityksestä. Islamissa ei kuitenkaan pakoteta ketään uskomaan. Ja uhkailu on kielletty, Hajjar avaa.

Anas Hajjar
Anas HajjarAnne Hämäläinen / Yle

Imaamin tietoon ei ole tullut monia tapauksia, joissa muslimi olisi Suomessa uskostaan irtaantunut. Hän kuitenkin myöntää, että eroamista luultavasti tapahtuu. Eristämistä hän ei hyväksy, mutta ymmärtää reaktion olevan osa ihmisluonnetta.

– Oma perhe on hylännyt myös niitä suomalaisia, jotka ovat kääntyneet muslimeiksi, Hajjar vertaa.

Teeskentely jatkuu

Evankelisluterilaisesta ja ortodoksisesta kirkosta eroaminen on Suomessa tehty helpoksi. Netin avulla kirkoista on eronnut jo yli puoli miljoona suomalaista. Suomen ex-muslimit -blogia pitävät naiset eivät usko, että eroaminen voisi muuttua näin arkipäiväiseksi islamissa vielä pitkään aikaan.

– Elämme onneksi yhteiskunnassa, jossa tietoa uskonnottomuudesta on avoimesti saatavilla. Toivon mukaan se vaikuttaa siihen, että islam tulee uudistumaan seuraavien sukupolvien aikana, Nuura esittää.

Hän edistää uudistusta omalla esimerkillään ja on suunnitellut puhuvansa asiasta vielä joskus julkisesti.

Muslimimiehen kanssa en aio mennä ikinä naimisiin.

Fatima, entinen muslimi

Fatiman ja Ifrahin kohdalla kaksoiselämä jatkuu edelleen. Naisten mukaan jossain vaiheessa tulevaisuudessa asiasta on pakko puhua omille vanhemmille.

– Joko vanhemmat päättelevät sen itse tai sitten kerron asiasta, Ifrah pyörittelee.

– Vähintään siinä vaiheessa kerron, jos löydän seurustelukumppanin. Muslimimiehen kanssa en aio mennä ikinä naimisiin, Fatima paljastaa.

Haastattelun päätteeksi kättelemme. Periaatteessa vastakkaisen sukupuolen edustajan kättely voitaisiin tulkita islamin vastaiseksi. Naisten mukaan suomalaiset muslimit kuitenkin harvoin karsastavat tapaa. Se on jo pieni muutos.

Fatiman, Ifrahin, Nuuran ja Malikin nimet ovat muutettu.