Koe uusi yle.fi

Kaarinassa opetetaan alakoululuokkaa suomeksi ja viittomakielellä

Piispanlähteen koulussa kolme vuotta toiminut yhteisopetus-malli on ensimmäinen Suomessa. Kiitetty käytäntö on leviämässä myös muualle Suomeen.

Yle Uutiset viittomakielellä

Kaarinan Piispanlähteen koulun kaksikielinen ala-asteen koululuokka on tässä ympäristötiedon tunnilla. Luokassa on kaksi opettajaa, joista toinen opettaa suomeksi ja toinen viittomakielellä.

Luokassa on myös tulkki, joka tulkkaa tilanteen mukaan oppilaiden kommentteja ja kysymyksiä sekä viittomakielelle että puheelle.

Tällä tavalla luokan viittomakielinen oppilas pystyy osallistumaan opetukseen tasavertaisesti.

– Kolmen vuoden ajalta on tullut pelkkää positiivista palautetta. Monesti on puhuttu, että viittomakielinen oppilas on yksi muiden joukossa. Ei siinä ole mitään ihmeellistä, kertoo erityisluokanopettaja Jaana Keski-Levijoki, joka opettaa luokassa viittoen.

– Opetus on hienosti toteutettu, sillä viittomakielinen lapsi saa opetusta viittomakielellä ja kuulevat oppilaat saavat opetusta yhtä aikaa sekä viittoen että puheella, jatkaa Keski-Levijoki.

Kolme vuotta toiminut yhteisopetusmalli on ensimmäinen Suomessa. Mallista toivotaan ratkaisua erityisesti viittomakielisten omankielisen opetuksen turvaamiseen tilanteessa, jossa näitä oppilaita ei välttämättä riitä kokonaiseen luokkaan, saati kouluun.

Eivätkä kuurot ja kuulovammaisten oppilaat suinkaan ole ainoita, jotka hyötyvät kaksikielisestä opetuksesta, kertoo luokan kuuleva opettaja Katja Tammelin.

– Aika usein tunneilla huomaan, että oppilaat kuuntelevat minun ääntäni, mutta katsovat joko tulkkia tai Jaanaa, joka viittoo. Visuaalisuus tuo yhden aistikanavan lisää ja se on hienoa, sanoo Tammelin.