1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmiöt

Päihdekuntoutuja ei eläisi ilman ruoka-apua – auttaja: hävettää, ettei voi auttaa enempää

Ruoka-avun tarve kasvaa koko ajan. Lahtelaiselle Petrille ilmainen aamupuuro on päivän pelastus monessakin mielessä. Ruokajakelun järjestäjä törmää arjessaan usein todelliseen hätään.

ilmiöt
Mies syö puuroa.
Lahtelaisen Petri Siren hakee ruoka-apua useasta eri paikasta. Elokolon ilmainen aamupuuro kuuluu rutiineihin.Tiia Lille

LahtiPetri Sirenin aamulenkki vie miehen usein ehkäisevää päihdetyötä tekevän yhdistyksen tiloihin Lahden Vuorikadulle. Yli vuoden ajan Elokoloon Petriä on houkuttanut ilmainen aamupuuro.

– Elokolosta päiväni lähtee usein käyntiin. Syön ilmaisen aamupuuron ja luen samalla päivän lehdet. Siitä sitten lähden päivän rientoihin, on ne sitten, mitä milloinkin, Petri Siren kertoo päivänsä kulusta.

Ehyt ry:n kohtaamispaikassa Petri on tuttu asiakas. Elokolossa tarjotaan neljänä aamuna viikossa ilmainen puuro, johon Petrin lisäksi osallistuu yleensä 10-15 henkeä. Puuroa lusikoidessa Petri näkee tuttuja kasvoja.

– Tämä on myös sosiaalinen tapahtuma, koska täällä on kavereita. Tästä päivä lähtee hyvin käyntiin, päihdekuntoutuja paljastaa.

Kyllä alkuun oli jännitystä ja ahdistusta, kun meni jonottamaan.

Petri Siren

Lahtelaisessa Elokolossa ruokajakelu alkoi pari vuotta sitten. Kaupoista saatavaa täysin syömäkelpoista ylijäämäruokaa tarjotaan hakijoille ilmaiseksi joka keskiviikko. Ruokajakelussa on ollut viime aikoina jonottajia on 60–80.

Lahdessa ruokaa jaetaan useana päivänä, eri paikoissa. Petri käy useammassa paikassa hakemassa ruokaa, ainakin rahan ollessa erityisen tiukilla.

– Kyllä alkuun oli jännitystä ja ahdistusta, kun meni jonottamaan. Tuli mietittyä, että ketä kaikkia ihmisiä siinä jonossa näkee. Pikkuhiljaa jännitys katosi, kun ruokajonot tulivat tutuiksi. Jos nämä ruokajakelut lopetettaisiin olisi se kyllä paha juttu, Siren miettii.

 "Tilanne on hälyttävä"

Lahden ruokajonoihin vaikuttaa kaupungin työttömyystilanne.

– Toimeentulotukea saaneiden talouksien määrä Lahdessa lähti kasvuun lokakuussa 2012 ja on kasvanut siitä lähtien tasaisesti. Yhtenä syynä on taantumaa seurannut työttömyyden kasvu, kertoo aikuissosiaalityön päällikkö Tarja Laukkanen Lahden kaupungilta.

Hallituksen leikkaukset näyttävät pahoinvoinnin.

Heikki Hursti

Ruoka-avun tarve on kasvanut muuallakin Suomessa. Heikki Hursti Laupeudentyö ry:stä on huomannut, että apua tarvitsevien määrä on lisääntynyt vuosi vuodelta Helsingissä.

Viime vuonna Hurstin järjestämässä ruokajakelussa asioi keskimäärin 2 600 ihmistä joka kerta. Tämän vuoden ennätys tehtiin toukokuun viimeisellä viikolla, jolloin hakijoita oli miltei 3 300 yhdellä kertaa. Hursti jakaa ruokaa kahdesti viikossa, joten jopa 6 000 ihmistä hakee ruoka-apua viikoittain Helsingissä.

– Hallituksen leikkaukset näyttävät pahoinvoinnin. Tilanne on hälyttävä, Heikki Hursti sanoo.

Lahdessa ei ole tarkkaa tietoa ruoka-apua tarjoavien tahojen määrästä, koska kukaan ei pidä tarkkaa kirjaa järjestäjistä. Kaupungin aikuissosiaalityön päällikkö Tarja Laukkanen epäilee kuitenkin, että ruoka-avun tarjoajien määrä on lisääntynyt.

Yhtenä mittarina avuntarpeesta Laukkanen pitää sitä, että toimeentulotukea saaneiden talouksien määrä on kasvanut.

"Kaverille tulee itku, kun saa muutaman jogurtin"

Lahden Metodistikirkon keittolounaalla ja ruokajakelussa kävijöiden määrä on miltei tuplaantunut puolessatoista vuodessa. Suurin osa kävijöistä on työikäisiä.

– Sellaisten ihmisten määrä on kasvanut, ketkä tulevat erikseen kysymään, että eikö tosiaan ole mitään antaa, kun jakelu on päättynyt. Se kertoo jostain, toteaa Metodistikirkon pastori Jukka Hiltunen.

Ruoka-avun tarpeen Hiltunen on todennut monesti omin silmin.

– Kun kaverille tulee itku, kun hän on saanut meiltä muutaman jogurtin, leivän ja porkkanalaatikon, se satuttaa, pastori huokaa.

– Monesti hävettää, ettei ole enempää antaa, mutta kun ei vaan ole, Hiltunen pahoittelee.

Ongelmina pienet tulot tai vuokrarästit

Ruokajonoon voi päätyä monesta syystä. Työttömyys johtaa rahapulaan ja helposti myös syrjäytymiseen.

Monesti hävettää, ettei ole enempää antaa, mutta kun ei vaan ole

Jukka Hiltunen

– Työikäisten sosiaalityössä näyttäytyvät hätänä ihmisten talousongelmat kuten pienituloisuus, velkaantuminen ja vuokrarästit. Lisäksi ongelmia aiheuttavat pitkittynyt työttömyys, mielekkään tekemisen puute ja yksinäisyys. Ihmiset tarvitsevat sosiaalityöstä apua myös päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon, listaa Lahden kaupungin aikuissosiaalityön päällikkö Tarja Laukkanen.

Työttömän arjen haasteet ja eurojen puute ovat tuttuja myös Petri Sirenille.

– Ilmainen aamupuuro ja ruoka-jakelu ovat hyvä apu, kun pienillä rahoilla joutuu pärjäämään. Rahat joutuu laskemaan joka viikko ja miettimään, paljonko on käytettävissä. Vaikka kuinka suunnittelee, raha ei silti aina meinaa riittää, Siren kertoo.

Mies kertoo tinkineensä kaikesta työttömänä ollessaan. Uskoa tulevaan silti löytyy.

– Tulevalta kesältä toivon aurinkoa. Toiveissa olisi myös tasainen hyvä elämä ilman minkäänlaisia vääntöjä.

Artikkelin kirjoitti toimittajaharjoittelija Tiia Lille

Lue seuraavaksi