Kokoomuksen johdolle murska-arvio puolueiden imagotutkimuksessa

Kokoomuksen maine on saanut kovia kolhuja kansalaisten silmissä, paljastaa puolueiden yhdessä teettämä mielikuvatutkimus. Parhaiten tutkimuksessa pärjäsivät keskusta ja vihreät.

Valtiovarainministeri ja Kokoomuksen nykyinen puheenjohtaja Alexander Stubb esitteli puheenjohtajakampanjan ohjelman tiedotustilaisuudessa 13. toukokuuta. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Kansalaisten mielikuva kokoomuksen johtajista on heikentynyt roimasti lyhyessä ajassa, kertovat Yle Uutisten haltuunsa saamat tiedot puolueiden viimeisimmästä imagotutkimuksesta.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

TNS Gallupin huhtikuussa tekemän tutkimuksen mukaan peräti 51 prosenttia kansalaisista mieltää kokoomuksen johdon taitamattomaksi. Vielä viime lokakuussa vastaavassa tutkimuksessa lukema jäi 32 prosenttiin. Muutos on huomattavan suuri näin lyhyessä ajassa.

Kovin korkealle kansalaiset eivät arvosta johtajia muissakaan puolueissa.

Perussuomalaisten johtoa pitää taitamattomana 40 prosenttia, keskustan ja SDP:n johtajia 37 prosenttia vastanneista.

Luottamus keskustan johtajien taitoihin on viime syksystä heikentynyt, kun samaan aikaan SDP:n johto on parantanut juoksuaan.

Tutkimuksessa selvitettiin kansalaisten mielikuvia kuudesta suurimmasta puolueesta. Mukana tutkimuksessa olivat keskusta, kokoomus, perussuomalaiset, SDP, vihreät ja vasemmistoliitto.

Ylimielisyys leimaa kokoomusta

Kokoomuksen ylimielisyys on noussut jälleen kansalaisten mielissä uusiin ennätyslukemiin.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kokoomusta pitää ylimielisenä 61 prosenttia vastanneista. Näin korkealla luku ei ole ollut kertaakaan tällä vuosituhannella, kun tutkimusta on tehty.

Edellinen ennätys, 60 prosenttia, mitattiin syksyllä 2014, eli pian sen jälkeen kun Alexander Stubb oli valittu puolueen puheenjohtajaksi. Viime lokakuussa vastaava lukema oli 56 prosenttia. Jyrki Kataisen aikana kokoomuksen leimasi ylimieliseksi alimmillaan alle 40 prosenttia kansalaisista.

Vaikka kokoomus liikkuu omilla lukemillaan, ylimielisyys leimaa enemmän tai vähemmän muitakin puolueita. Hallituspuolueet ovat kansalaisten mielestä ylimielisempiä kuin oppositiossa olevat puolueet.

Hallituspuolueiden johtajien vetovoima karissut

Keskustalla ja perussuomalaisilla on kansalaisten mielestä vetovoimaisimmat johtajat.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Kummankin puolueen johtajien vetovoima on kuitenkin karissut Sipilän hallituksen muodostamisen jälkeen.

Vielä kaksi vuotta sitten keskustan ja perussuomalaisten johtajia piti vetovoimaisena kolmannes kansalaisista, nyt enää joka viides. Lukemat ovat tulleet alaspäin myös viime syksystä.

Kansalaisten arviot kokoomuksen johtajien vetovoimasta ovat myös entistä synkemmät. Kokoomuksen johtoa pitää vetovoimaisena enää 14 prosenttia vastanneista. Stubbin puheenjohtajakauden aikana lukema oli korkeimmillaan syksyllä 2014, 29 prosenttia.

Tilanne on hankala myös kannatuskyselyissä suurimmaksi puolueeksi nousseen SDP:n kannalta. Demarijohtajien vetovoima puhuttelee ainoastaan seitsemää prosenttia kansalaisista. Antti Rinteen aikana alimmillaan on käyty viidessä prosentissa.

Kokoomukseen luotetaan uudistuksissa

Kokoomus saa kansalaisilta parhaat arviot, kun puolueet pannaan paremmuusjärjestykseen yhteiskunnan uudistamisessa.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vajaa kolmannes vastanneista pitää kokoomusta yhteiskuntaa uudistavana. Vielä viime syksynä näin ajattelevia oli jonkin verran enemmän.

Mielikuva vihreistä uudistajana ei ole juuri muuttunut, mutta puolue on vankistanut asemiaan, koska kansalaisten luottamus pääministeripuolue keskustaan yhteiskunnan uudistajana on heikentynyt selvästi.

Kansalaiset epäilevät vahvasti vasemmistopuolueiden kykyä uudistaa Suomea. Heikoimman arvion saa vasemmistoliitto, jota pitää uudistajana vain joka kymmenes vastanneista.

Keskustalla paras imago

Keskusta on pitänyt kärkipaikkansa kokonaisimagoltaan parhaana puolueena. Keskusta on pitänyt ykkössijaa hallussaan keväästä 2013.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vihreiden julkinen kuva on käytännössä jo yhtä hyvä kuin keskustan.

Kokoomus on puolestaan pudonnut tällä vuosikymmenellä ensi kertaa kärkikolmikon ulkopuolelle neljänneksi.

Keskusta on tutkimuksen mukaan entistä harvemman mielestä tehokas, aikaansaava ja yhteiskuntaa uudistava.

Kansalaisista joka neljäs pitää nyt keskustaa yhteiskuntaa uudistavana, kun vielä puoli vuotta sitten näin ajatteli kolmannes kansalaisista.