1. yle.fi
  2. Uutiset

Eräratsutallin asiakkaat haluavat luonnon rauhaan

Ratsastus kiinnostaa niin paikallisia kuin matkailijoitakin Rovaniemen alueella. Perinteisen ratsastuskoulutoiminnan lisäksi aiempaa suositummaksi on noussut eräratsastus.

ratsastus
Eräratsastus, ratsastus, Rovaniemi, Pisan eräratsut
Kiinnostus eräratsastusta kohtaan on kasvanut Rovaniemen alueella. Tässä Pisan eräratsut maastoretkellä.Jarmo Honkanen / Yle

Maatila Saul Karppisen Pisan eräratsut järjestää maastoratsastusta ja vaelluksia aloittelijoista ammattitaitoisille ratsastajille. Viime vuosina kiinnostus eräratsastusta kohtaan on kasvanut Rovaniemen alueella.

– Lähinnä että päästään rämpimään suomenhevosilla ja muilla eräratsuilla luontoon, missä ei ole mitään liikennettä häiritsemässä ratsastusta, Pisan Eräratsujen ratsastuksenohjaaja Tuulia Karppinen kertoo.

Heidän asiakkaistaan suurin osa on kiinalaisia ja japanilaisia ryhmiä sekä yksittäisiä turisteja. Myös eurooppalaiset matkailijat ovat löytäneet eräratsastuksen.

Maastoilemaan uskaltautuvat kaikki naisista miehiin ja lapsista vanhuksiin.

– Monet aikuisratsastajat ja nuoretkin haluavat elämyksiä, nauttia Lapin luonnosta ja vaeltaa siellä. Meillä on täällä hyvät mahdollisuudet vaeltaa myös yöreissuja ja pitkiä vaelluksia.

Pisan eräratsut, eräratsastus, Rovaniemi
Jarmo Honkanen / Yle

Karppisen mukaan kokemattomien ratsastajien kanssa maastoon lähteminen on turvallista.

– Joskin joitakin ratsastajia jännittää alussa. Kun on vaellettu pari kilometriä ja hevoset liikkuvat rauhallisesti jonossa, niin kyllä siinä arimmatkin ratsastajat ovat päässeet nauttimaan kyydistä, hän hymyilee.

Ratsastuskoulu vetää naisia ja tyttöjä harrastamaan

Rovaniemen Ratsastuskeskuksen harrastajamäärät ovat olleet kasvussa viime vuosina. Ratsastuskeskuksen yrittäjän Meiju Helistenin mukaan ratsastamassa käy viikoittain noin 150 asiakasta.

Suurin osa asiakkaista käy ratsastamassa kentällä kerran viikossa. Harrastukseen enemmän panostaville on tarjolla lisäksi valmennuksia ja kilpailuja. Ratsastustunneilla käy pääasiassa paikallisia naisia ja tyttöjä.

– Aikuiset ovat jollain tavalla aktivoituneet harrastuksessa, he saattavat ratsastaa useammin viikossa. Nyt menossa on pienryhmätunti, he ovat erityisesti halunneet ratsastamaan pienempään ryhmään. He käyvät erikseen ratsastamassa yksityistunneilla ja haluavat käydä valmennuksissa, Helisten selittää.

Rovaniemen alueella toimii noin puoli tusinaa asiakkaille ratsastuspalveluja tarjoavaa tallia.

Katso tv-juttu aiheesta täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi