Hyppää sisältöön

Mitä tapahtuu, jos en päivitä uutta Windowsia? Yhdeksän kysymystä Microsoftin tuoreesta käyttöjärjestelmästä

Microsoftin uuden Windows 10 -käyttöjärjestelmän päivittämisen pitäisi parantaa muun muassa tietoturvaa ja tietokoneen käyttökokemusta, lupaa yhtiön Windows-liiketoimintajohtaja Tom Toivonen.

Windows 10 -järjestelmä. Kuva: Peter Steffen / EPA

Miksi Windows 10 -käyttöjärjestelmä kannattaisi päivittää?

– Windows 10 on edistyksellisin Windows-versio. Se on kaikin puolin parempi käyttöjärjestelmä kuin aiemmat versiot. Siinä on muun muassa maksuton virusten ja haittaohjelmien torjuntaohjelma.

Onko uuden käyttöjärjestelmän päivityksestä tullut ihmisille ongelmia?

– Ylivoimaisesti suurin osa päivityksistä on mennyt sujuvasti. Meillä on globaalisti käytössä noin 300 miljoonaa Windows 10 -laitetta, ja vain joissain poikkeustapauksissa voi ilmetä ongelmia esimerkiksi todella vanhoja laitteita päivitettäessä. Esimerkiksi jos kuluttajalla on todella vanha tulostin, niin sille ei välttämättä ole löytynyt ajureita. Suurimmassa osassa kuluttajaohjelmistoista ja peleistä Windows 10:n toimii heittämällä. 

Kuinka yleistä ongelmien esiintyminen on ollut?

– Hyvin harvinaista, suhteessa käyttäjämäärään ongelmia on erittäin vähän.

Jos minulla on käytössäni hieman vanhempi tietokone, niin toimiiko päivitys siinä?

– Uusin versio toimii sellaisissa laitteissa, jotka ovat valmistettu silloin, kun Windows 7 ja 8 -käyttöjärjestelmät ovat tulleet markkinoille. Windows 10 -päivityksen ilmoitus tulee laitteille joille Windows 10 -päivitys on tulossa. Tarkemmat laitevaatimukset löytyvät nettisivuiltamme (siirryt toiseen palveluun).

Mitä tapahtuu, jos en päivitä Windows-käyttöjärjestelmääni?

– Laitteesi jatkaa toimimista nykyisellä Windows-käyttöjärjestelmäversiollaan. Kaikissa ohjelmistoissamme ylläpidetään aktiivista tukea viisi vuotta ja sen jälkeen ohjelmistoja pidetään toimintakuntoisina vielä toiset viisi vuotta. Erityisesti tietoturvan ajantasaisuudesta huolehditaan. Pääsääntöisesti 10 vuoden kuluttua ohjelmiston julkaisusta tuki loppuu. Esimerkiksi Windows 7:n Service Pack 1:n ylläpito on loppuu vuonna 2020 tammikuussa.

Voiko Windows 10:tä mainostavasta päivitysikkunasta päästä eroon, jos uusi käyttöjärjestelmä ei kiinnosta?

– Lisätietoja päivityksen automaattisesta ajastamisesta löytyy nettisivuiltamme (siirryt toiseen palveluun). Jos automaattiset päivitykset ottaa pois päältä, niin kannattaa muistaa, että sen jälkeen kaikki suositellut päivitykset eivät asennu itsestään. Teknisempiä yksityiskohtia Windows 10:n päivitysavustajasta löytyy myös sivuiltamme (siirryt toiseen palveluun). Siellä muun muassa kerrotaan, että kuinka päivitysavustajan saa pois päältä.

Esiasentuunko Windows 10 automaattisesti ihmisten tietokoneille, joissa on vanhempi Windows-käyttöjärjestelmä?

– Jos laite on määritelty hyväksymään ja asentamaan suositellut päivitykset samaan tapaan kuin kaikki tärkeät päivitykset, niin päivitys tehdään laitteen Windows Updaten asetuksissa määriteltynä aikana. Käyttäjä voi valita hyväksyykö tai hylkääkö hän Windows 10 -päivityksen. Päivitysaikaa voi muokata tai päivityksen voi peruuttaa kokonaan seuraamalla Hanki Windows 10 -sovelluksen ohjeita ja näyttöjä (siirryt toiseen palveluun).

Maksaako Windows 10:n päivittäminen?

– Maksuton Windows 10 -päivitystarjous on voimassa 29.7.2016 asti. Siitä eteenpäin Windows 10:n hankkiminen on maksullista. Ilmoituksia päivityksestä tulee niin kauan kunnes oman käyttöjärjestelmänsä päivittää tai kun päivitystarjouksemme päättyy heinäkuussa.

Jos päivitän itselleni uuden Windowsin, mutta en pidä siitä, niin voinko saada vanhan käyttöjärjestelmäni version vielä takaisin?

– Saat palattua aikaisempaan käyttöjärjestelmäversioon kuukauden kuluessa päivityksestä. Vanhaan käyttöjärjestelmään tarvittavia tietoja säilytetään 31 päivää käyttäjän kovalevyllä. Jos käyttäjä palauttaa laitteeseensa vanhan Windows 10:n version alle 30 päivässä Windowsin asennuksesta, laite palautuu tarkalleen siihen tilaan, jossa se oli ennen asennusta.

– Tuolloin kaikki asetukset ja muut jäävät voimaan, myös Windows 10:n asentaminen suositeltuna päivityksenä, ellei sitä erikseen muuteta. Jos tämän jälkeen muuttaa vielä mielensä ja haluaa asentaa Windows 10:n, niin siitä joutuu maksamaan, Tom Toivonen päättää.

Juttua muokattu 25.5. klo 12.16.

Tom Toivosen kommentteia tarkennettu Windows 7:n ylläpidon kestoon liittyen. Lisätty myös tietoja Windows 10:n päivitysavustajaan lisekä vanhaan käyttöjärjestelmään palaamiseen liittyen.