Hyppää sisältöön

Zyskowicz kokoomuksen imago-ongelmasta: "Hankalia talouspäätöksiä"

Kokoomuksen kansanedustajan Ben Zyskowiczin mielestä nykyhallituksella on parempi tekemisen meininki kuin edeltäjällä. Siinä olivat "demarit, kommarit ja vihreät heittämässä kapuloita rattaisiin".

Ben Zyskowicz Kuva: Yle

Kokoomuksen imago on Ylen haltuunsa saaman, TNS Gallupin huhtikuussa puolueiden käyttöön tekemän tutkimuksen mukaan heikentynyt puolessa vuodessa selvästi. Kokoomuskonkari, kansanedustaja Ben Zyskowicz selittää tulosta talouden vaikeilla ajoilla. 

– Kun joudutaan tekemään hankalia talouspäätöksiä, muun muassa koulutussäästöjä, joita emme todellakaan olisi halunneet tehdä, on selvää, että nämä ratkaisut vaikuttavat, näin luulen, kaikkien hallituspuolueiden kohdalla siihen, että positiiviset mielikuvat muuttuvat vähemmän positiivisiksi.

Tutkimuksen mukaan hallitusvastuu ei syö kaikkien puolueiden imagoa yhtä voimakkaasti. Keskusta säilytti kärkipaikkansa kokonaisimagoltaan parhaana puolueena.

"Odotamme, että talous kääntyy"

Tutkimuksen mukaan peräti 51 prosenttia kansalaisista mieltää kokoomuksen johdon taitamattomaksi. Zyskowicz arvelee, etteivät hankalien päätösten tekijät voi saada kyselyssä hyviä arvioita.

– Joudutaan tekemään aika hankalia ratkaisuja, joskin odotamme, että talous näillä myös kääntyy ja kansakunnan kannalta mennään parempaan suuntaa. Mutta varsinkin tässä vaiheessa päätösten keskeiset tekijät, muiden muassa valtiovarainministeri, kokoomuksen puheenjohtaja, saa kriittisiä arvioita.

Kokoomuksen puheejohtaja on Alexander Stubb. Zyskowicz myöntää kuitenkin, että huonon imagotuloksen saaneessa puolueessa on nyt peiliin katsomisen paikka. Tilanne on silti hänen mukaansa toinen, kuin viime vaalikaudella.

– Varsinkin viime vaalikausi, jolloin kokoomus oli pääministeripuolue, oli hyvin hankala hallitsemisen kannalta, koska samassa hallituksessa olivat demarit, kommarit ja vihreät heittämässä kapuloita rattaisiin ja hallituksen päätöksentekokyky viime vaalikaudella ei ollut sitä, mitä olisi pitänyt. Nyt on erilainen tekemisen meininki, Zyskowicz arvioi.