Stubb: IMF:ää ei kannata pitää mukana Kreikan velkaohjelmissa "hinnalla millä hyvänsä"

Kansainvälinen valuuttarahasto ja euromaat ovat pahasti eri linjoilla velan keventämisestä. Euroministerit päättänevät antaa Kreikalle seuraavan velkasiivun.

Ulkomaat
Alexander Stubb (kok.).
Alexander Stubb (kok.).Jarno Kuusinen / AOP

Euromaat ja IMF ovat ajautuneet vaikeaan kiistaan Kreikan lainojen helpottamisesta. IMF ajaa nopeita ja tuntuvia velkahelpotuksia, euromaat ehdollisia ja myöhemmin tapahtuvia.

Myös Suomi on valmis muuttamaan kantaansa. Se on perinteisesti halunnut, että IMF on mukana.

– Meidän pitää arvioida, kuinka paljon IMF:n mukana olo kaiken kaikkiaan meille maksaa, valtiovarainministeri Alexander Stubb sanoi kokoukseen mennessään.

IMF:ää on pidetty hyvänä analysoijana ja tarkkana taloudenpitäjänä. Nyt sen näkemys on kuitenkin niin kaukana euromaiden politiikasta, että eroa voi olla vaikea sovittaa yhteen.

Valuuttarahasto haluaisi siirtää lainojen takaisinmaksun aloituspäivän vuoteen 2040 ja asettaa koroille katon. Stubb sanoo, että tämä olisi selvästi vastoin Suomen politiikkaa:

– Meillä on hallitusohjelmassa linjaus, että Suomen kokonaisvastuu ei saa kasvaa ja Kreikan on täytettävä kaikki ehdot.

Stubb pitää mahdollisena, että Suomi keskeyttää neuvottelut ja hakee tarvittaessa mandaattia kotimaasta. Suomen linja näyttää olevan muihin euromaihin nähden hyvin tiukka.

Euroryhmän puheenjohtaja: IMF:n on jatkettava

Euroryhmän puheenjohtaja on valmis velkahelpotuksiin. Kukaan ei ole ehdottamassa varsinaista velan leikkaamista.

– Lainojen leikkaamista ei tapahdu. Mutta vuosittaista velkakuormaa voimme tarkastella, euroryhmän puheenjohtaja Jeroen Dijssebloem sanoi kokouksen alla.

Euromaiden mielestä Kreikalla ei toistaiseksi ole olgelmaa velkansa kanssa. Maat lupaisivat pieniä tasauksia esimerkiksi pahimpiin maksuhuippuihin ja lisää helpotuksia, jos Kreikka tekee kaikki lupaamansa uudistukset – ja jos helpotukset ovat tarpeen.

Dijsselbloemin mukaan IMF ja euromaat yrittävät sovittaa näkemyksensä yhteen, vaikka se olisi vaikeaa.

– Monet maat ovat kertoneet haluavansa IMF:n mukaan. Siitä on lisäarvoa. Ei ole vaihtoehtoa, että jatkaisimme ilman IMF:ää, Dijsselbloem sanoi.

– Pelkään, että istumme täällä koko yön. Moni asia on auki, Peter Kazimir, Slovakian valtiovarainministeri ennusti.

Lainasiivu luvassa Kreikalle

Vaikka velkahelpotusneuvottelusta odotetaan vaikeaa, jotain kokouksessa yritetään kuitenkin ratkaista.

Kreikka on todennäköisesti saamassa 10–11 miljardin lainaerän, jolla se selviäisi kesä–heinäkuun maksuista. Maa on viime kuukaudet ja viikot uudistanut sosiaaliturvaa ja eläkejärjestelmää ja valmistellut suurta valtionomaisuuden yksityistämistä.