Suomalaistanssija Helsingin kansainvälisestä balettikilpailusta: "Suuren urheilujuhlan tuntua" – video

Suomalaistanssija Sara Antikainen osallistuu toista kertaa Helsingin kansainväliseen balettikilpailuun.

kulttuuri
Uutisvideot: Sara Antikainen osallistuu Helsingin kansainväliseen balettikilpailuun
Uutisvideot: Sara Antikainen osallistuu Helsingin kansainväliseen balettikilpailuun

Kansallisbaletin harjoitussalit ovat tällä viikolla kovassa käytössä.

Talossa käydään Helsingin kansainvälinen balettikilpailu, johon osallistuu nuoria tanssijoita lähes kahdestakymmenestä maasta. Etenkin Aasia näkyy kisoissa. Mukana on useita tanssijoita Kiinasta, Etelä-Koreasta ja Japanista.

Suomalaisia on seitsemän. Yksi heistä on Kansallisbaletin nuorisoryhmässä tanssiva Sara Antikainen. Hän osallistuu toista kertaa kilpailuun.

– Osallistuin siihen jo neljä vuotta sitten ja pidin kokemusta niin kivana, että halusin osallistua uudestaan.

Nuori ballerina kehuu tapahtuman harjoitusprosessia, jossa tanssijat pääsevät työskentelemään henkilökohtaisen valmentajan kanssa.

– Se on kehittävä, lisäksi on kiva päästä mukaan tällaiseen suureen urheilujuhlaan.

Kilpailua kulisseissa

Helsingin kilpailua pidetään yhtenä maailman kovatasoisimmista balettikisoista. Kansallisbaletin entisen johtajan Doris Laineen perustama kilpailu on monen tanssijanalun ponnahduslauta kansainvälisille työmarkkinoille.

Tuomaristossa istuu balettitalojen johtajia. Puheenjohtajana on Kansallisbaletin taiteellinen johtaja Kenneth Greve.

Antikainen kertoo osallistuvansa kilpailuun itsekkäistä syistä.

– Tämä on erittäin hyvä mahdollisuus kehittää itseään. Teen tätä pääasiassa itseäni varten. Tässä pääsee tekemään erilaisia juttuja kuin baletin kuorossa.

Helsingin kansainvälinen balettikilpailu näkyy myös kulisseissa, kun Kansallisbaletin käytäville pelmahtaa kymmeniä tanssijoita tukijoukkoineen eri puolilta maailmaa.

– Onhan tämä jännää kun tulee muita kilpailijoita, ja kaikki vähän katselevat toisiaan, mutta kyllä täällä on tosi hyvä meininki. Erityisesti suomalaisilla on kunnon tsemppi päällä, Antikainen sanoo.

Kilpailun välierät alkavat tänään tiistaina. Finaali käydään kuun vaihteessa. Helsingin kansainvälinen balettikilpailu pidettiin ensimmäisen kerran vuonna 1984.