Vielä puuttuu tieto parin miljoonan palkansaajan työajan pidentämisestä – katso, missä on valmista

Neuvottelutuloksia suomalaisten työaikojen pidentämisestä on vasta kourallinen, vaikka takarajaan on enää viikko.

politiikka
Metsuri sahaa moottorisahalla.
Myrskytuhojen korjausta.Kalle Pallonen / Yle

Palkansaajaliittojen ja työnantajien pitäisi sopia tämän kuun aikana miten suomalaisten työajat pitenevät eri aloilla, mutta valmista oli tiistai-iltaan mennessä syntynyt vasta lähemmäs 50 000 työntekijän osalta. Maassa on yli kaksi miljoonaa palkansaajaa.

Työajat pitenevät Juha Sipilän (kesk.) hallituksen vaatimuksesta. Työnantaja- ja työntekijäjärjestöt sopivat kevättalvella, että suomalaiset tekevät vuosittain 24 tuntia enemmän töitä ilman lisäpalkkaa. Hallitus laskee, että työehtojen heikentäminen parantaa täkäläisten yritysten kilpailukykyä.

Työnantajat ovat halunneet, että palkansaajat paiskivat lisää kokonaisia työpäiviä. Palkansaajapuolen ehdotukset minuuttien lisäämisestä työpäiviin eivät ole työnantajille aiemmin juuri maistuneet.

Ensimmäisten neuvottelutulosten perusteella työnantajat ovat saaneet tahtonsa läpi, sillä ainakin Suomen metsurit saavat heittää hyvästit kolmelle kokonaiselle niin sanotulle pekkaspäivälle.

Kolme vuorovapaata tai pekkaspäivää on uhattuna myös paperitehtaissa, joissa paiskitaan keskeytymätöntä kolmivuorotyötä.

Pekkaspäivät ovat etenkin teollisuudessa 1980-luvulla käyttöön otettu tapa lyhentää vuosityöaikaa. Eräisiin työehtosopimuksiin on kirjattu palkallisia pekkasvapaita, joita saa, kun säännöllinen työaika on kahdeksan tuntia vuorokaudessa tai 40 tuntia viikossa. Niille nimensä antoi talous- ja työmarkkinavaikuttaja Matti Pekkanen.

"Ei mitään järkeä keskustella"

Joillakin aloilla edes työnantajat eivät tiettävästi kannata työajan pidentämistä kokonaisina työpäivinä.

Puheenjohtaja Juri Aaltonen Erityisalojen Toimihenkilöliitto Ertosta ottaa esimerkiksi sosiaalialan järjestöt, jotka eivät toimi viikonloppuisin.

– Kun on arkipyhä, lauantai tai sunnuntai, ne eivät ole auki. Tällaisella alalla kummankaan puolen ei ole mitään järkeä keskustella, että työaikaa pidennettäisiin kokonaisia päiviä, vaan vuorokautisen ja viikottaisen työajan pidentämisestä.

Aaltosen mukaan lomiakin on joillakin aloilla mahdotonta leikata, jos työntekijällä on vain lain mukainen vuosiloma.

– Ensin pitäisi olla pitkät lomat, hän kuittaa.

Erto edustaa järjestötyöntekijöiden lisäksi esimerkiksi logistiikka- ja huolintayritysten toimihenkilöitä sekä optikoita.

Neuvottelutuloksia syntynyt eniten teollisuuteen

Ensimmäinen kilpailukykysopimuksen mukainen neuvottelutulos syntyi viime viikon maanantaina metsureille, ja sitä ovat seuranneet suuremmat ja pienemmät teollisuudenalat.

Paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden työntekijät

Työaika pitenee kolmella kokonaisella työpäivällä, jos paikallisesti ei sovita jotain muuta. Liipaisimella kolme pekkaspäivää. Koskee 13 000 työntekijää.

Metsurit

Kolme kokonaista pekkaspäivää poistuu. Koskee 3 500 työntekijää.

Rautatiealan työntekijät

Työaika pitenee mm. kolmen arkipyhäjakson työaikaa pidentämällä, keskimääräistä viikkotyöaikaa nostamalla ja pekkaspäiviä poistamalla. Koskee noin 4 000 työntekijää, kuten konduktöörejä, ratapihahenkilöstöä ja asentajia.

Kemianteollisuuden toimihenkilöt

Työaikaa lisätään paikallisesti sopimalla. Jos työajan lisäyksestä ei pystytä sopimaan, lisätään työvuoroihin yksittäisiä työtunteja. Koskee 9 000 työntekijää.

Kemianteollisuuden työntekijät

Työajan pidentämisestä neuvotellaan yrityskohtaisesti. Esimerkiksi työajantasaamisvapaat, vuorovapaat ja arkipyhät voivat muuttua. Myös työaikapankin käyttö mahdollista. Koskee 12 000 työntekijää mm. öljy-, maakaasu- muovi- ja kemiantuoteteollisuudessa.

Lasi- ja keramiikkateollisuuden työntekijät

Noudattelee kemianteollisuuden ratkaisua. Koskee 2 000 työntekijää.

Rengas- ja kumiteollisuuden työntekijät

Kuin kemianteollisuudessa. Koskee 1 900 työntekijää.

Kenkä- ja nahkateollisuuden työntekijät

Kuin kemianteollisuudessa. Koskee noin tuhatta työntekijää.

Tekstiilihuollon työntekijät

Yksityiskohtia ei kerrottu. Noin tuhat työntekijää.

Veneenrakennusalan työntekijät

Kerrottu vain, että työaika pitenee 24 tunnilla. Koskee 800 työntekijää.