Näkökulma: Ylimielisyys istuu kokoomuksessa kuin rasvatahra

Myönteiset mielikuvat hallituksen tekemisistä näyttävät menevän keskustan piikkiin, kirjoittaa politiikan erikoistoimittaja Riikka Uosukainen.

Riikka Uosukainen Kuva: Yle

Media seuraa kansalaisten mielipiteitä erilaisilla mittauksilla myös vaalien välillä. Puolueiden johtohenkilöt vähättelevät usein näitä kyselyitä toteamalla, että gallupit ovat gallupeja. Samalla he jättävät kertomatta, miten herkästi puolueet itse mielipideilmastoa seuraavat.

Huhtikuun alussa TNS Gallupin puolueille tekemä puoluebarometri tuo esille asioita, jotka ovat tuttuja muista mielipidemittauksista, mutta se paljastaa myös uutta, josta ei julkisuudessa keskustella. Puoluebarometriä on tehty puolen vuoden välein.

**Vastaajat antavat **johtajuutta koskevista ominaisuuksista lohduttomimman arvosanan kokoomukselle. Mielikuva puolueesta on ylimielinen, sillä on taitamattomimmat johtajat ja jyrkimmin heikentynyt luottamus. Ylimielisyys on kuin rasvatahra uudistuvaa Suomea ja uuden ajan johtajuutta ajavan puolueen imagossa.

Puheenjohtaja Alexander Stubbin on otettava tyly mielikuva pitkälti omaan piikkiinsä. Osasyytä voi sälyttää koulutusleikkausten kasvolle eli opetusministeri Sanni Grahn-Laasoselle, mutta ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakalle ei. Toivakan näkyvä kompurointi eduskunnan edessä nähtiin vasta huhtikuun alussa tehdyn mittauksen jälkeen.

Pääministeri Juha Sipilän hallituksen ensimmäinen vuosi näyttää vaurioittaneen eniten perussuomalaisten ja kokoomuksen imagoa. Perussuomalaisten julkikuvan romahdus tapahtui jo hallituksen alkutaipaleella. Nyt mielikuva on pysynyt ennallaan tai jopa hieman parantunut. Kokoomus on kerännyt väittämissä jumbosijoja vasemmistoliiton tahtiin, mikä on pudottanut sen perussuomalaisten rinnalle asteikon neljänneksi.

Myönteiset mielikuvat hallituksen tekemisistä näyttävät menevän keskustan piikkiin. Pääministeripuolue kerää parhaan kokonaisarvion ja ykkössijat tehokkuudessa ja aikaansaavuudessa, tärkeiden asioiden ajamisessa, järkevissä ja toteuttamiskelpoisissa ehdotuksissa, turvallisuuden tunteessa ja vetovoimaisissa johtajissa.

Barometristä voi myös tehdä tulkintoja siitä, millaisina kansalaiset näkevät yhteiskuntaa uudistavat puolueet. Yhteiskuntaa uudistavien puolueiden kärkeen sijoittuvat kokoomus, vihreät ja keskusta. Niistä kaksi, keskusta ja vihreät, nousevat myös koko kyselyn kärkisijoille, ykköseksi ja kakkoseksi. Suomalaiset eivät näytä vastustavan uudistuksia, mutta antavat niiden tekijöille armottomia tyylipisteitä.