1. yle.fi
  2. Uutiset

Pokka: Yksin Talvivaaran jätevesien puhdistaminen veisi koko 200 miljoonan rahoituksen

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta käsittelee keskiviikkona Talvivaaran kaivoksen tulevaisuutta. Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka sanoi Ylen A-studiossa, että jäljellä on veronmaksajan kannalta vain huonoja vaihtoehtoja. MTV uutisoi tiistai-iltana, että kaivosta uhkaa alasajo.

A-studio
Hannele Pokka
Hannele PokkaYle

Talvivaaran kaivos nielee julkista rahaa, ajettiin tuotanto siellä ylös tai alas. Terrafame arvioi rahoitustarpeeksi 200 miljoonaa euroa tänä ja ensi vuonna, jos kaivostoimintaa jatketaan.

Ympäristöministeriön kansliapäällikön Hannele Pokan mukaan tällainen summa kuluisi kokonaisuudessaan jo jätevesien puhdistusjärjestelmän rakentamiseen.

– Jos jätevesienpuhdistamo rakennetaan paikan päälle, se varmaan yksistään on sen luokan investointi, Pokka sanoi tiistain A-studiossa.

Lisäjuoksutuksia tulossa?

Terrafamen hallituksen puheenjohtaja Lauri Ratia totesi maanantaina Ylen Kova talous -verkkolähetyksessä, että alasajo maksaisi puoli miljardia euroa aiemmin arvioidun 300 miljoonaan sijaan. Hän perusteli uutta arviota nimenomaisesti vedenpuhdistamosta aiheutuvilla kustannuksilla.

Uuden puhdistamon rakentaminen ei näin ollen näyttäisi sisältyvän Terrafamen pyytämään lisärahoitukseen, vaan rahoitus kuluisi tuotannon ylösajoon ja kaivoksen käyttökustannuksiin. Ratia kuitenkin ennakoi, että Talvivaarassa saatetaan joutua ylittämään ympäristöluvan sallimat rajat sekä tänä että ensi vuonna – ainakin, jos sataa paljon.

Pokka sanoi, ettei voi ottaa kantaa yhtiön tekemän laskelman perusteisiin, mutta totesi samalla, että ympäristöministeriössä on pitkään varauduttu alasajoon.

– Se on teknisesti mahdollista. Siihen menee noin viitisen vuotta, ja tietysti tulee vielä usean kymmenen vuoden tarkkailu. Se on aina ollut meillä ympäristöministeriössä aina suunnitelmissa ja olemme siihen varautuneet.

Mahdollista myös kestävästi

Ympäristön näkökulmasta Pokka totesi, että myös toiminnan ylläpitäminen on mahdollista ympäristön kannalta kestävästi. Pallo on hänen mukaansa poliittisilla päättäjillä, joiden vaakakupeissa painavat ympäristön lisäksi kaivoksen Kainuuseen luomat työpaikat. Pokka arvioi, että Terrafame työllistää tällä hetkellä suoraan noin yhdeksänsataa henkilöä.

– Kysymys on, miten vesien käsittely hoidetaan. Ei sitä kaivosta voi sulkeakaan niin, että sinne jäisi 10 miljoonaa kuutiota vettä. Ne pitää saada sieltä pois.

Ministerivaliokunnan päätöstä Pokka ei lähtenyt ennakoimaan.

MTV (siirryt toiseen palveluun)uutisoi myöhään tiistai-iltana, että hallitus harkitsee kaivoksen alasajoa, ja sulkeminen näyttää todennäköiseltä. Elinkeinoministeri Olli Rehn kertoo MTV:n mukaan asiasta keskiviikkona puoliltapäivin.

Muokattu klo 23:15: Lisätty MTV:n tieto, jonka mukaan kaivosta uhkaa alasajo.

Lue seuraavaksi