1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Egypti armahti 47 saarimielenosoittajaa

Mielenosoittajat vastustivat Egyptin päätöstä luovuttaa kaksi Punaisenmeren saarta Saudi-Arabialle. Vetoomustuomioistuin armahti mielenosoittajat viiden vuoden vankeustuomioista.

Ulkomaat
Egyptiläiset mielenosoittajat vastustivat Tiranin ja Sanafirin saarten luovuttamista Saudi-Arabialle Kairossa huhtikuussa.
Egyptiläiset mielenosoittajat vastustivat Tiranin ja Sanafirin saarten luovuttamista Saudi-Arabialle Kairossa huhtikuussa. Hazem Abd Elhamed / EPA

Egyptin vetoomustuomioistuin on armahtanut 47 mielenosoittajaa, jotka vangittiin huhtikuussa Kairossa. He vastustivat voimakkaasti Egyptin presidentin Abdel Fattah al-Sisin päätöstä luovuttaa kaksi Punaisenmeren saarta, Tiran ja Sanafir, Saudi-Arabialle.

Saudi-Arabia pyysi vuonna 1950 Egyptiä suojelemaan saaria, mutta ne jäivät samalla Egyptin haltuun. al-Sisin hallinto katsoo, että on aika palauttaa ne Saudi-Arabialle, jolle ne historiallisesti kuuluvat.

Sakot pysyvät ainakin toistaiseksi

Päätös on nostattanut voimakkaita tunteita Egyptissä. Huhtikuussa sen takia järjestettiin mielenosoitus, jossa yli 200 ihmistä joutui pidätetyksi ja oikeuteen.

47 nyt armahdettua sai viiden vuoden vankeustuomion. Vetoomustuomioistuin piti voimassa heille määrätyt 100 000 Egyptin punnan eli reilun 10 000 euron sakot. Puolustusasianajajat aikovat valittaa seuraavaan oikeusasteeseen, jotta myös sakot peruttaisiin.

Lähteet: Reuters