Euroryhmä sopi Kreikan lainahelpotuksista – tai ainakin periaatteesta

Kreikka saa reilun 10 miljardin lainaerän. IMF pysyy toistaiseksi mukana lainoittamassa Kreikkaa.

Ulkomaat
Euroopan lippu ja Kreikan lippu.
Orestis / EPA

Euroministerien yksitoistatuntinen kokous päättyi lopputulokseen, johon kaikki neuvottelijat väittivät olevansa tyytyväisiä. Kreikalle luvattiin 10,3 miljardin lainaerä, koska se on euroryhmän mukaan täyttänyt lupauksensa ja uudistanut taloutta.

Euroryhmän puheenjohtaja näki tuulen kääntyneen.

– Viime kesänä välillämme oli valtava kriisi, mutta nyt luottamus on alkanut palautua, Jeroen Dijsselbloem kuvasi.

Kreikalla luvattiin myös velkahelpotuksia. Ne ovat ehdollisia eikä niitä ole vielä määritelty tarkkaan. Aluksi lähdetään liikkeelle maksuhuippujen tasaamisesta, jotta maksut eivät käy minään kuukautena tai vuotena ylivoimaisiksi.

Suomen valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) kuvaili alun velkahelpotuksia pieniksi ja merkitykseltään vähäisiksi. Stubb sanoo joutuneensa vahtimaan, etteivät Suomen vastuut kasva.

– Kaiken kaikkiaan hyvä neuvottelutulos, Suomikin voi olla tyytyväinen. Lopussa jouduimme pitämään kiinni muutamista vähän tiukemmista periaatteista, mutta saatiin ne sitten läpi, Stubb sanoi.

IMF perääntyi vaatimuksistaan

Neuvottelujen vaikein osuus oli taivuttaa Kansainvälinen Valuuttarahasto IMF jatkamaan lainoittamaan Kreikkaa ja tuomaan asiantuntemustaan lainaohjelmien toteuttamiseen.

IMF pysyttelee toistaiseksi mukana. Kun valuuttarahasto on tehnyt uuden tarkastelun nyt päätettyjen toimien vaikutuksesta, se arvioi, jatkaako se mukana.

Vielä eilen IMF vaati hyvin toisentyyppisiä velkahelpotuksia, kuin mihin euromaat yöllä päätyivät. Se olisi halunnut tehdä ehdottomia velkahelpotuksia mahdollisimman nopeasti, mutta taipui siihen, että Kreikalle annetaan ehdollisia helpotuksia myöhemmin.

– Olemme tyytyväisiä, että kaikki ovat tunnustaneet, että Kreikan velka on kestämätön. Ja sen, että Kreikka tarvitsee velkahelpotuksia, se ei selviä tästä omin päin, IMF:n Euroopan johtaja Poul Thomsen totesi.

Velkahelpotuksia tehdään kolmessa vaiheessa. Ensimmäiset ovat maksuhuippujen tasauksia. Jos Kreikka toteuttaa kaikki Euroopan sille asettamat ehdot, voidaan neuvotella lisähelpotuksista, keskipitkällä ja pitkällä aikavälillä.

Ne voisivat olla esimerkiksi lainojen vaihtamista halvempikorkoisiin, velkojen uudelleenjärjestelyä ja laina-aikojen pidentämistä. Ajankohdista ei ole sovittu tarkemmin.