Petra Olli valmistautuu Rioon – leirejä ja mediahiljaisuutta

Olympialaisten iltapaineihin pääseminen tarkoittaa mitaliotteluita. Ne ovat painija Petra Ollin tavoitteena nyt, kun viimeistelyt Rioa varten alkavat. Tällä viikolla painija suuntaa vielä kuukauden leirille Amerikkaan ja Kanadaan.

paini
Petra Olli
Petra Olli keväällä 2016.Pauliina Jaakkola/ Yle

KuortanePainija Petra Ollille Lappajärven maisemat ovat ne, missä sydän rauhoittuu. Siellä on perhe ja ystävät. Se on turvapaikka, Olli sanoo.

Toinen tuttu paikka on Kuortane, jonka Kuortaneenjärven rannalla ollaan nyt, kun puhutaan tulevasta. Edessä ovat Rion olympialaiset ja niitä ennen ihan kohta alkamassa kuukauden leiri Amerikassa ja Kanadassa.

Petra Ollia pidetään yhtenä Suomen mitalitoivoista olympialaisissa. Painija itse ei tunnusta ottavansa paineita odotuksista.

– Positiivista on, että ihmiset luottavat ja ovat tukena, mutta ei niistä nyt niin paineita kannata ottaa. Ite itelleen luo kovimmat paineet.

Odotusten taustalla on viime vuoden MM-hopea ja tämän kevään EM-kulta. Mitaliotteluihin Petran mieli kaipaa myös Riossa.

– Toivottavasti pystyn vääntämään iltapaineissa. Sitten olis menny kisat putkeen.

Pikkuveljet ei painissa pärjää

Petra Olli tunnustaa olevansa kilpailuhenkinen. Yläasteella kavereitten kanssa pelatut sählyottelut saattoivat häviön tullen johtaa välituntien mykkäkouluun. Pikkuveljien kanssakin kisataan.

– Jos painitaan niin ei siinä ole kahta sanaa. Ei ne sentään mulle vielä painissa pärjää, Olli nauraa.

Jos viime vuoteen liittyy myös suuri voitto, liittyy samoihin MM-kisoihin myös se kirvelevin tappiomuisto. Ja tappioista Petra ei tykkää.

– No, Vegasin MM-finaalissa tuli 10-0 turpaan ennen täyttä aikaa. Hyvin on muistissa se häviö.

Leirille jenkkeihin

Amerikan ja Kanadan leirille lähdetään tällä viikolla. Samalla alkaa mediahiljaisuus ja keskittyminen olympialaisiin. Toki niitä silmällä pitäen on suoritettu kaikki harjoittelu jo pitkään.

– Paljon juostaan, tehdään punttia, kuminauhatreeniä. Painitreenit voidaan myös aloittaa futispelillä tai akropatialla. Ei se ole pelkästään rinta rinnan vääntämistä, Olli sanoo.

Treenejä on pari kertaa päivässä ja nyt kisojen lähestyessä mukaan tulevat vielä aamulenkit. Sunnuntait ovat painijalle lepopäiviä. Ja satunnainen herkuttelu suklaalla sallittua.

– Ja jäätelöstä on paha kieltäytyä.