1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. matkailu

Ajatus matkailupuistosta Saimaan kanavan varrelle elää edelleen

Lappeenrannan kaupungin suunnitelmaa toteuttaa matkailupuisto Saimaan kanavan varrelle ei ole haudattu, vaan matkailupuisto odottaa parempia aikoja. Ajatuksena on, että matkailupuistoon tulee jossain vaiheessa hotelli, myymälöitä ja muita turistihoukuttimia.

Kuva: Yle

Jo 25 vuotta sitten lähti ajatus rakentaa Saimaan kanavan varrelle matkailupuisto. Silloin oli tehty tutkimus siitä, mitkä ovat tunnettuja asioita Lappeenrannassa.

– Humppa, rakuunat, panimo ja Saimaan kanava, luettelee Lappeenrannan kaupungin kehitysjohtaja Markku Heinonen.

Vaikka humpat, panimo ja rakuunat ovat suurimmalta osalta taakse jäänyttä elämää, niin usko Saimaan kanavan vetovoimaisuuteen elää edelleen.

– Saimaan kanava pitää pystyä hyödyntämään matkailullisesti paremmin kuin mitä se nyt on. Toki on risteilyjä ja laivaliikennettä, mutta sen ympärille pitää tehdä jotain.

Tällä hetkellä ajatus matkailupuistosta on jäissä, mutta sitä ei ole haudattu.

Matkailupuistoon piknikille ja ostoksille

Lappeenrannan kaupunki alkoi suunnitella kanavan varteen Kuutostien kohdalle matkailupuistoa. Toiveena oli, että sinne saataisiin vesiliikennettä kaupungista ja että osa Kuutostietä päivittäin ajavista 15 000 ajoneuvosta saataisiin alueelle pysähtymään.

– Matkailupuistossa voisi käydä piknikillä ja viettää vapaa-aikaa. Lisäksi siellä olisi erilaisia myymälöitä ja kenties majoitustoimintaa.

Markku Heinosen mukaan ajatus on, ettei kaupunki rakentaisi matkailupuistoon rakennuksia, vaan niitä pystyttäisivät alueelle sijoittuvat yritykset.

Matkailupuisto Ikean peesissä?

Matkailupuolella on Heinosen mukaan menossa matalasuhdanne, eivätkä yritykset ole innokkaita investoimaan.

Matkailupuiston suljettu levähdysalue kärsii ilkivallasta Kuva: Yle Pasi Tapanainen

– Ikean päätöksellä rakentaa tavaratalonsa Lappeenrantaan olisi myös myönteinen vaikutus matkailupuiston rakentamispäätökseen.

Heinosen mielestä matkailupuisto kannatta tehdä, vaikka Ikea ei Lappeenrantaan tulisikaan. Kaava alueelle on valmis, ja matkailupuistoa voitaisiin sen puolesta alkaa tekemään vaikka heti.

Kuutostien nelikaistaistamisen yhteydessä matkailupuistoa varten tehtiin jo rampit. Rampit johtavat Kuutostien sillan alle, jossa on liikenneympyrä ja opastaulu. Sieltä ei pääse minnekään muualle kuin takaisin Kuutostielle. Rampit ovatkin tällä hetkellä suljettu.