Video: Ranska kärvistelee bensapulassa – lakot uhkaavat nyt sähköntuotantoa

Hallitus määräsi poliisin poistamaan lakkoilevien työntekijöiden tiesulun öljyjalostamolle vievältä tieltä Etelä-Ranskassa. Poliisi ampui lakkoilijoita kyynelkaasulla ja vesitykeillä. Öljyalan lisäksi myös ydinvoimaloiden työntekijät aikovat lakkoilla.

Ulkomaat
Nainen protestoi työehtojen heikennyksiä vastaan Pohjois-Ranskassa Douchy les Minesissä tiistaina.
Huoltamot joutuvat säännöstelemään bensaa tai sulkemaan ovensa öljyalan työntekijöiden lakon vuoksi Ranskassa. Autoilijat jonottavat bensaa tuntikausia.

Hallituksen kiistellyt työlakimuutokset ovat saaneet aikaan polttoainepulan Ranskassa.

Viidennes huoltamoista on joutunut säännöstelemään bensaa öljyalan työntekijöiden lakon takia. Osasta huoltamoista bensa on loppunut hamstraamisen vuoksi kokonaan ja autoilijat ovat joutuneet lähtemään pois tyhjin käsin tuntien jonotuksen jälkeen.

Kuusi Exxonin ja Totalin kahdeksasta öljyjalostamosta on joutunut pysäyttämään tai hidastamaan toimintaansa työntekijöiden lakkoillessa työehtojen heikennyksiä vastaan.

Tilanne on kiusallinen maan sosialistihallitukselle, koska jalkapallon Euroopan mestaruuskisoihin on aikaa vain vajaa kolme viikkoa. Tiistaina hallitus määräsi mellakkapoliisin poistamaan lakkoilijoiden tiesulun ja piikkilankaesteet Exxonin öljyjalostamolle vievältä tieltä Marseillen lähellä Etelä-Ranskassa. Poliisi ampui lakkoilijoita kyynelkaasulla ja vesitykeillä tärkeällä Fos-sur-Merin jalostamolla.

– Nyt riittää, pääministeri Manuel Valls totesi ottaen käyttöön kovat otteet.

"Tämä katsotaan loppuun asti", kuljetusala lakkoon

Ranskan suurin ja vaikutusvaltaisin ammattiliitto CGT tuomitsi poliisioperaation "ennenkokemattomaksi väkivallaksi" ja painotti jäsentensä jatkavan lakkoilua niin kauan, kunnes presidentti François Hollande ja hallitus vetävät pois työlakien muutokset.

Bensa-asemia suljettiin lakon takia mm. Denainissa, Pohjois-Ranskassa.
Bensa-asemia suljettiin lakon takia mm. Denainissa, Pohjois-Ranskassa.Thibault Van Der Mersch / EPA

– Aiomme katsoa tämän loppuun asti. Tämä hallitus on kääntänyt selkänsä lupauksilleen ja nyt näemme sen seuraukset, CGT:n puheenjohtaja Philippe Martinez sanoi.

Samalla useat kuljetusalan liitot jättivät lakkovaroituksensa. Kesäkuun alussa lakkoon menevät lennonjohtajat, rautatie- ja satamatyöntekijät sekä Pariisin metron ja paikallisjunien työntekijät, joten odotettavissa on liikennekaaos.

Työehtojen heikennyksiä vastustavat ammattillitot ja opiskelijajärjestöt ovat järjestäneet kevään mittaan säännöllisesti suurmielenosoituksia ja lakkoja. Osa prosteista on äitynyt väkivaltaisiksi.

Hallitus ja liike-elämä ovat perustelleet lakimuutoksia niiden työllisyyttä lisäävällä vaikutuksella. Yritysten olisi helpompi palkata ja irtisanoa työntekijöitä. Myös työaikaan ehdotetaan joustoja.

Uhkaako Ranskaa seuraavaksi sähköpula?

CGT kertoi keskiviikkoaamuna, että Koillis-Ranskassa olevan Nogent-sur-Seinen ydinvoimalan työntekijät olivat päättäneet ryhtyä lakkoon.Vuorokauden kestävä lakko alkaa jo tänään illalla. Ammattiliiton mukaan muiden valtioyhtiö EDF:n ydinvoimaloiden työntekijät päättävät työtaisteluun osallistumisesta päivän aikana.

Ranskaa saattaakin seuraavaksi uhata myös sähköpula, koska maan energiatuotanto nojaa suurelta osin ydinvoimaan. Yli 75 prosenttia Ranskan sähköstä tuotetaan ydinvoimalla.

Epäselvää on myös, miten ydinvoimaloiden turvallinen toiminta taataan lakkojen aikana.

Lähteet: AFP, Reuters