1. yle.fi
  2. Uutiset

Uudelleensynnyttäjäkin voi kärsiä synnytyspelosta

Synnytyspelko on yksi yleisimmistä raskausajan peloista. Monesti sen taustalla on aiemmassa synnytyksessä syntynyt trauma. Synnytyspelkopoliklinikalla pyritään löytämään tulevan äidin pelkoihin helpotusta.

Kotimaan uutiset
Synnytyshuone Seinäjoen keskussairaalassa.
Pasi Takkunen / Yle

Raskausaika voi tarkoittaa osalle odottajista pelkoa ja huolta. Yksi yleisimmistä peloista on synnytyspelko, josta voivat kärsiä niin ensi- kuin uudelleensynnyttäjätkin.

Yli puolet pelkopolille hakeutuvista on jo aiemmin synnyttäneitä, kertoo synnytyspelkokätilö Arja Korkeamäki Seinäjoen keskussairaalasta. Taustalla on tuolloin yleensä trauma edellisestä synnytyksestä.

Arja Korkeamäki on yksi niistä kätilöistä, jotka vetävät säännöllisiä synnytyspelkovastaanottoja Seinäjoella. Synnytyspelkopoliklinikalle tullaan lähetteellä neuvolasta, ja pelon ytimeen pyritään pääsemään keskustelun kautta.

Synnytystä on normaalia jännittää, mutta siinä vaiheessa kun pelko haittaa jokapäiväistä elämää, pitäisi hakea apua.

Arja Korkeamäki, synnytyspelkokätilö

– Synnytys on esimerkiksi ensisynnyttäjälle outo, uusi asia, eikä ikinä voi 100-prosenttisesti selittää, miten se etenee tai mitä siinä tapahtuu. Synnytystä on normaalia jännittää, mutta siinä vaiheessa kun pelko haittaa jokapäiväistä elämää, pitäisi hakea apua, Korkeamäki toteaa.

Synnytyspelon takana voi olla muutakin

Synnytyspelkopoliklinikalla hoidetaan myös muita raskauteen ja odottamiseen liittyviä pelkoja.

– Usein on helpompaa sanoa, että pelätään synnytystä, vaikka taustalla on jotain muutakin, mikä pelottaa. Kotona voi olla ahdistavaa, tai jos esimerkiksi taustalla on hyväksikäyttöä, se voi aktivoitua mieleen raskauden aikana. Pelkoa ei osata välttämättä määritellä - ääretön pelko vain kumpuaa jostakin, Arja Korkeamäki kertoo.

Raskaana oleva voi pelätä myös kipua, keskenmenoa, oman hallinnan menetystä eri tilanteissa tai ylipäänsä sitä, voiko vauva hyvin. Ensisijainen apu pelkojen käsittelyyn tulisi hakea neuvolasta, josta kirjoitetaan lähete eteenpäin.

– Neuvolakin osaa hoitaa synnytyspelkoa. Sairaalamme synnytysalueen hoidonporrastusohjeessa ohjeistetaan milloin synnytyspelkopoliklinikalle annetaan aika. Yleensä se on sen jälkeen kun on käyty rakenneultraäänessä, eli raskausviikon 20 jälkeen. Aikaisemminkin pääsee, jos pelko on niin kova että se häiritsee jokapäiväistä elämää.

Peloistaan kannattaa puhua ääneen jo neuvolassa, Korkeamäki kehottaa. Yksin ei kannata jäädä pohtimaan asioita, ja hänen mukaansa jo yksikin käynti pelkopoliklinikalla voi auttaa.

– Tärkeintä olisi, että äiti voisi luoda raskauden aikana mielikuvan tulevasta vauvasta, Korkeamäki sanoo.

Lue seuraavaksi