Metsähallitus: Uutta kalastonhoitomaksua maksettu innokkaasti

Metsähallitus arvioi, että kalastusmaksuja maksetaan tänä vuonna selvästi viime vuotta enemmän. Viime vuonna koko vuoden kalastusmaksun maksoi 207 000 kalastajaa.

luonto
Virveleitä veneessä.
Metsähallituksen mukaan parhaina päivinä uuden kalastonhoitomaksun on maksanut jopa 2000 kalastajaa. Riku Kaminen / Yle

Kalastajat ovat maksaneet kalastusmaksuaan viime vuotta innokkaammin, kertoo Metsähallitus. Nyt uuden kalastonhoitomaksun on maksanut yli 117 000 henkilöä, yli 20 000 enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan.

Kalastuksenhoitomaksu uudistui tänä vuonna kalastonhoitomaksuksi, jonka maksanut saa viehekalastaa yhdellä vavalla suurella osalla Suomen vesialueista. Aiemmin kalastajat maksoivat ensin kalastuksenhoitomaksun, ja sen lisäksi viehekalastusmaksun jokaisen entisen läänin alueelle.

Nyt erillinen lupa viehekalastukseen tarvitaan vaelluskalavesistöjen koski- ja virta-alueilla sekä alueille, joilla on ELY-keskuksen päätöksen nojalla toimiva erityiskalastuskohde. Erillisen luvan alueita ollaan parhaillaan kokoamassa uuteen kalastusrajoitus.fi-palveluun.

Metsähallituksen mukaan parhaina päivinä kalastonhoitomaksun on maksanut 2000 kalastajaa.

Kalastonhoitomaksu on suurudeltaan 39 euroa ja se on pakollinen kaikille 18–64-vuotiaille kalastajille, jotka kalastavat muuten kuin onkimalla, pilkkimällä tai silakkalitkalla. Pyydyskalastukseen ja ravustukseen tarvitaan kalastonhoitomaksun lisäksi vesialueen omistajan lupa.

Kalastonhoitomaksun keruusta vastaa Metsähallitus ja varojen käytöstä maa- ja metsätalousministeriö.