Nelisen prosenttia vauvoista syntyy Suomessa keskosina – neuvolassa tunnistetaan riskiraskaudet

Suomessa syntyy verrattain vähän keskosvauvoja. Meillä raskaudenajan seuranta ja neuvolat tunnistavat ennenaikaisuuden riskin hyvin. Yksi vertaistukea tarjoava taho on Keskosvanhempien yhdistys Kevyt.

Kotimaa
Vauva keskolassa.
Mika Halme / Yle

Yksi yleisistä raskausajan peloista on, että vauva syntyy syystä tai toisesta ennenaikaisena. Keskosvanhempien yhdistys Kevyt on yksi taho, joka auttaa tällaisen pelon kohtaamisessa.

– Keskosuus ja ennenaikaisuus voi kuulostaa pelottavalta, mutta me yritämme tarjota asiallista tietoa siitä, että lapsen syntyminen keskosena tai varhaisillakaan viikoilla ei ole niin sanotusti maailmanloppu, toteaa yhdistyksen puheenjohtaja Heli Kauppinen.

Keskoseksi sanotaan vauvaa, joka syntyy ennen raskausviikkoa 37, tai joka syntyy täysiaikaisena, mutta painaa alle 2,5 kilogrammaa.

Suomessa keskosia syntyy verrattain vähän

Noin neljä prosenttia Suomessa syntyvistä vauvoista syntyy ennenaikaisesti. Luku on pieni verrattuna kansainvälisiin tilastoihin. Heli Kauppisen mukaan Suomessa tilanne on hyvä siksi, että meillä on tiivis raskaudenajan seuranta sekä hyvä neuvolajärjestelmä. Myös hoito on hyvää siinä vaiheessa, kun ennenaikaisuuden riski havaitaan.

Ennenaikainen synnytys voi käynnistyä tai se saatetaan käynnistää esimerkiksi raskausmyrkytyksen vuoksi. Monikkoraskauksissa kaksosista noin puolet syntyy ennenaikaisina, kolmosista ja nelosista kaikki, kertoo itsekin kaksosten äiti Heli Kauppinen.

– Ennenaikaisuuteen voi vaikuttaa moni lääketieteellinen seikka, ja on myös tilanteita, joissa ennenaikaisuuden syy ei ikinä selviä.

Vertaistuen tärkeys

Heli Kauppinen haluaa muistuttaa niitä raskaana olevia, joilla on todettu ennenaikaisuuden riski, hakemaan apua neuvolasta tai vertaistukiryhmistä. Netissä olevilta yleisiltä keskustelupalstoilta kannattaisi pysyä hänen mielestään poissa.

– Netistä löytyvät asiat usein vain lietsovat pelkoa. Omaan tilanteeseen liittyvät, suljetut ja jonkun turvallisen tahon ylläpitämät keskustelufoorumit ovat niitä palstoja, joista kannattaisi etsiä vertaistukea, Kauppinen sanoo ja vinkkaa samalla asiasta kiinnostuneita hakeutumaan esimerkiksi Kevyt-yhdistyksen keskustelufoorumille.

Muuten pelkoihin kannattaa hänen mukaansa hakea apua asiantuntijoilta esimerkiksi neuvolasta tai sairaalasta.

– Vertaistuki voi täydentää ammattilaisten antamaa tukea. Parhaiten kuitenkin ymmärrystä saa ihmiseltä, joka on kokenut samaa tai on samassa tilanteessa parhaillaan.