Kadonneille lapsille oma puhelinnumero – akuutissa tilanteessa oikea numero on yhä 112

Hätäkeskus ottaa käyttöön EU:n yhteisen kadonneiden lasten ilmoitusnumeron. Euroopassa useimmat yhteydenotot ovat koskeneet karkaamisia ja huoltajuusriitoja. Tänään vietetään kansainvälistä kadonneiden lasten päivää.

Kotimaa
Isä ja lapsi kävelevät.
Euroopassa kadonneiden lasten numeroon tulleista puheluista joka toinen on koskenut karanneita lapsia.Olichel / Pixabay

Keskiviikkona 25. toukokuuta vietetään kansainvälistä kadonneiden lasten päivää. Päivän yhteydessä Hätäkeskuslaitos ottaa Suomessa käyttöön puhelinnumeron 116 000, jossa otetaan vastaan ilmoituksia kadonneista lapsista. Lapsella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä.

Euroopan komission varaaman yhteisen puhelinnumeron ajatuksena on ollut, että maasta riippumatta kadonneista lapsista voisi ilmoittaa kaikkialla EU-alueella samaan numeroon. Suuntanumeroa ei tarvita. Puhelut ovat ilmaisia kaikissa EU:n jäsenmaissa.

Valtakunnallinen ympäri vuorokauden toimiva palvelu hoidetaan Suomessa Keravan hätäkeskuksen kautta.

Uusi yhteysnumero vain kiireettömille puheluille

Hätänumero 112 on edelleen se numero, johon tulee soittaa silloin jos lapsi on kadonnut.

– Uuden palvelun käyttötarkoitus ja ei-kiireellinen luonne on hyvä sisäistää. Suomessa erilaiset akuutit lasten katoamiset ovat hätätilanteita ja näistä tulee soittaa aina hätänumeroon 112, kertoo Keravan hätäkeskuksen päällikkö Vesa Seppä.

Numerossa 116 000 sen sijaan annetaan neuvoja lapsen katoamiseen tai karkaamiseen liittyvissä asioissa. Sen avulla voit hakea tietoa kadonneesta lapsestasi. Voit myös ilmoittaa perheestään erilleen joutuneen tai muuten kadonneeksi ilmoitetun lapsen löytymisestä.

Lapsikaappauksia myös Suomessa

Kansainvälisten lapsikaappausten määrä on kasvanut. Kaappauksen uhriksi tai kaappausuhan kohteeksi joutuu vuosittain useita lapsia myös Suomessa. Tapahtumien taustalla vaikuttaa muun muassa entistä vapaampi liikkuvuus ja kansainvälisten perheiden hajoamisten lisääntyvä määrä.

Euroopassa kadonneiden lasten numeroon tulleista puheluista joka toinen on koskenut karanneita lapsia. Puheluista 37 prosenttia on koskenut huoltajuusriitoihin liittyviä asioita. Yhteydenottoja tulee myös kadonneista, loukkaantuneista tai rikoksen kohteeksi joutuneista lapsista.

Kansainvälisenä kadonneiden lasten päivänä muistetaan näitä kadonneita lapsia. Samalla pidetään yllä toivoa iloitsemalla löytyneistä ja palautetuista lapsista.