Jukka Rintalan juhla-asu kiiltää, kahisee, kimaltaa ja lumoaa

Suomen tunnetuimpiin juhlapukujen suunnittelijoihin kuuluvan Jukka Rintalan asuja on kymmenennen kerran esillä Savonlinnassa. Näyttelyssä näkyy vuosikymmenien ura suomalaisessa vaateteollisuudessa, vaikka puvut ovat tuoreita, myöntää Rintala itse.

kulttuuri
Jukka Rintala pukunäyttelyssä
Tanja Perkkiö / Yle

Jukka Rintalaa itseäänkin kuvataan, kun näyttely avautuu Savonlinnan Taito Shopissa ja suunnittelija kiertelee huoneita ripustuksen tehneen visualisti Matti Vaskelaisen työtä ihaillen.

– Eivät ihmiset tule tänne katsomaan arkea, vaan hakemaan juhlaa, pohtii Rintala.

Ja vaikka puvuissa on tehty työtä – suurin osa on laulajien Maria Lund ja Angelika Klas esiintymisasuja – ne ovat kaikkea muuta kuin maijameikäläisen työasuja. Kultakoristeita, mustaa pitsiä, rubiininpunaista silkkisatiinia...lavalle esiintymisasut tehdään näkymään.

Jukka Rintalan pukuja
Ruusukuningatar-iltapuku ja lila esiintymisasuTanja Perkkiö / Yle

Klasin ja Lundin asut olivat osa Sinun omasi -konserttikiertueen ilmettä. Rintala kertoo projektin olleen mieleinen. Rintalan käsiala tunnetaan juhla-asuista, koska niin moni on nähnyt niitä presidentin itsenäisyyspäivävastaanotolla, epäilee suunnittelija itse.

Jukka Rintala kertoo, että tekee paljon muutakin, maalaa ja tekee sisustuselementtejä. Takana on neljä vuosikymmentä suomalaisessa vaatetusteollisuudessa.

Muusalle tehty teemapuku

Näyttelyn teemapuku on malli Petra Hämäläiselletehty suurilinjainen, kultavalkoinen uniikkipuku, jossa on kolmiulotteiset kukkasomisteet. Kuva ei tee sille oikeutta ja Rintalakin kertoo, että se on parhaimmillaan kantajansa yllä.

Jukka Rintalan Petra Hämäläiselle suunnittelema juhlapuku
Jukka Rintalan Petra Hämäläiselle suunnittelema kultavalkoinen asu on näyttelyn teemapuku.Tanja Perkkiö / Yle

– Petra on pitkä nainen, puku on hänen yllään huikea, kertoo Petra Hämäläisen "löytänyt" suunnittelija.

Rintalan yhteistyö muidenkin savonlinnalaisten kanssa on jatkunut pitkään. Hänen mielestään oopperajuhlien merkitys näkyy kaupungin tavallisessa arjessa.

– Täällä ollaan rohkeita, eikä hätkähdetä huomiotaherättäviä juttuja. Savonlinnan kesä kuuluu minunkin kesääni.