1. yle.fi
  2. Uutiset

EK:n entisen toimitusjohtajan syyte avunannosta veropetokseen kaatui

Oikeudenkäynti ei liittynyt EK:n entisen toimitusjohtajan Leif Fagernäsin työtehtäviin vaan yksityiselämään.

Kotimaan uutiset
Leif Fagernäs
Leif FagernäsYle

Helsingin käräjäoikeus on hylännyt Elinkeinoelämän keskusliiton entistä toimitusjohtajaa Leif Fagernäsiä vastaan nostetun syytteen avunannosta törkeään veropetokseen. Syyttäjä katsoi Fagernäsin lahjoittaneen lähiomaiselleen huomattavan suuren summan rahaa ja auttaneen tämän tekemää törkeää veropetosta muun muassa jälkikäteen tekaistulla velkakirjalla.

Käräjäoikeus katsoo, että rahat annettiin lainaksi ja velkakirja, johon kaikki lainasummat kirjattiin, oli aito. Koska syyte törkeästä veropetoksesta hylättiiin, kaatui myös avunantajaksi väitetyn Fagernäsin syyte.

Käräjäoikeuden mukaan yksityishenkilöllä ei ole velvollisuutta säilyttää yksittäisiä vanhoja mitätöityjä velkakirjoja. Käräjäoikeus katsoo myös, että velkasuhde voi olla aito, vaikka velan saajalla ei olisi maksukykyä.

Syyttäjän mukaan valtio menetti liki 125 000 euroa lahjaveroa, koska rahan saaja ilmoitti valtaosan läheistensä antamasta runsaan miljoonan euron rahoituksesta lainaksi.

Leif Fagernäs kommentoi asiaa Yle Uutisille. Hän on tyytyväinen käräjäoikeuden päätökseen. Fagernäs korostaa, että käräjäoikeuden ratkaisu osoittaa syytteet selvästi perusteettomiksi.

Käräjäoikeuden päätös ei ole lainvoimainen. Syyttäjä kertoi Yle uutisille, että on tyytymätön tuomioon ja aikoo valittaa hovioikeuteen.

Lisätty klo 15.03 jutun loppuun syyttäjän kanta tuomioon.

Lue seuraavaksi