60 000 poliisia turvaa futiksen EM-kisoja, "Teemme kaiken terrori-iskun välttämiseksi"

Jalkapallon Ranskan cupin finaalissa noussut paniikki aiheutti jälleen huolta jättikisojen turvallisuudesta.

urheilu
PSG:n kannattajat ampuivat savupommeja ja sytyttivät valoraketteja Stade de France -stadionilla lauantaina.
PSG:n kannattajat ampuivat savupommeja ja sytyttivät valoraketteja Stade de France -stadionilla lauantaina.Etienne Laurent / EPA

Ranska panostaa tosissaan vajaan kolmen viikon päästä alkavan jalkapallon EM-kisojen turvallisuuteen.

Sisäministeri Bernard Cazeneuven mukaan Euro 2016-turnausta turvaa kaikkiaan 60 000 poliisia. Cazeneuve sanoo, että Ranska tekee kaiken mahdollisen välttääkseen terrori-iskun kisan aikana.

Sadan prosentin varotoimet eivät merkitse nolla prosentin riskiä, ettei mitään tapahtuisi.

Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve

Cazeneuven vakuuttelu tiukoista turvallisuustoimista tuli sen jälkeen, kun Stade de Francella oli syntynyt lauantaina kaaos ennen Ranskan cupin mestaruusottelua. Stadionin sisäpuolella laukaistut savupommit saivat aikaan paniikin ja ihmiset rynnivät uloskäynneille.

Stade de Francella pelataan EM-kisojen avaus- ja loppuottelut. Viime marraskuussa Isis teki stadionille terrori-iskun. Itsemurhapommittaja räjäytti itsensä stadionin ulkopuolella, kun ei päässyt turvatoimien takia sisälle.

Cazeneuve totesi urheilulehti l´Equipelle (siirryt toiseen palveluun), ettei Paris Saint-Germainen ja Marseillen finaaliottelu ollut mikään testi EM-kisojen turvajärjestelyille, mutta siitä voidaan ottaa opiksi.

– Kyseessä ei ollut sama järjestäjä, yleisö tai samat turvatoimet. Tapahtunut otetaan kuitenkin huomioon. Sadan prosentin varotoimet eivät kuitenkaan merkitse nolla prosentin riskiä, ettei mitään tapahtuisi, sisäministeri muistutti.

Kansainvälinen jalkapalloliitto UEFA vastaa turvallisuusjärjestelyistä Pariisin stadionin ja muiden pelipaikkojen sisällä. Yksityiset vartiointiyhtiöt taas vastaavat miljoonille jalkapallofaneille varattujen tilojen turvallisuudesta ottelupaikkojen ulkopuolella.

– Näille omille osastoille saavutaan metallinpaljastimien ja ruumiintarkastusten jälkeen. Laukkuja ei saa viedä sisälle. Jos faneille ei olisi erillisiä osastoja, he voisivat kokoontua minne saattuu, mikä voisi olla turvallisuusriski, Cazeneuve kertoi.

Lopuksi ministeri painotti, ettei viranomaisilla ole tiedossa terrori-iskun uhkaa mitään ottelua, pelaajaa tai paikkaa kohtaan. Cazeneuve sanoi myös, ettei mahdollisia mielenilmauksia estetä. Hän ei sulkenut kuitenkaan pois levottomuuksia, koska Ranska kärvistelee tällä hetkellä öljyalan lakon kourissa ja lisää lakkoja on luvassa.

Kuukauden kestävät jalkapallon Euroopan mestaruuskisat potkaistaan käyntiin 10. kesäkuuta.

Lähteet: AFP