Ihmisoikeusjärjestö ei enää raportoi Israelin sotilaiden rikkomuksista – "Enemmän haittaa kuin hyötyä"

B'Tselem-järjestön mukaan on aivan turhaa vaatia uhreille oikeutta järjestelmältä, joka on rakennettu sitä vastaan.

Ulkomaat
Neljä univormupukuista, kasvot peittänyttä sotilasta konetuliaseineen.
Israelin sotilaitten tähtäimessä viime helmikuussa olivat Länsirannalla juutalaissiirtoknutaa vastaan mieltään osoittaneet palestiinalaiset. Abed al Hashlamoun / EPA

Israelin johtava ihmisoikeusjärjestö B'Tselem lakkaa ottamasta vastaan valituksia Israelin sotilaiden käytöksestä palestiinalaisia kohtaan, koska vuosikausien työ ei ole saanut viranomaisia nostamaan juuri lainkaan syytteitä.

B'Tselem kampanjoi Länsirannan miehitystä vastaan. Järjestö kertoo välittäneensä sotilasviranomaisille tietoa sotilaiden rikkomuksista neljännesvuosisadan ajan ja törmänneensä yhä useammin siihen, että valituksista on enemmän haittaa kuin hyötyä.

B'Tselem sanoo "Miehityksen viikunanlehti (siirryt toiseen palveluun)" -raportissaan, että armeijan tutkimukset ovat hitaita ja tehottomia.

Raportissa kerrotaan kahdeksasta äskettäisestä tapauksesta, joissa tutkinta oli B'Tselemin mukaan luokattoman huonoa. Neljässä tapauksessa kuoli palestiinalaisia.

Asevoimat kiistää

Toinen järjestö, Jesh Din, on kertonut, että sotilaspoliisien viiden viime vuoden aloittamista tutkimuksista vain kolme prosenttia on johtanut varsinaiseen rikostutkimukseen.

Ei ole mitään järkeä yrittää enää vaatia oikeutta ja puolustaa ihmisoikeuksia sellaisen järjestelmän kautta, joka on perusteiltaan kyvytön toteuttamaan oikeutta uhreille, B'Tselemin raportissa sanotaan.

Israelin asevoimat on torjunut raportin epätasapuolisena ja sanoo, ettei se kuvasta todellisuutta. Asevoimat toimii avoimesti ja pyrkii tutkimalla selvittämään totuuden kaikissa sille ilmoitetuissa tapauksissa, asevoimien lausunnossa sanotaan.

Lähteet: AFP, Yle Uutiset