Hyppää sisältöön

Microsoft irtisanoo Suomessa 1 350 – "Vaikea ymmärtää todeksi"

Microsoft Mobile lopetetaan Tampereella, Espooseen jää joitakin tiimejä sekä myynti- ja markkinointiyhtiö Microsoft Oy. Muualta maailmasta työpaikkoja vähenee viitisensataa.

Microsoftin työntekijöitä Metro-Areenalla Espoossa keskiviikkona. Kuva: Petteri Paalasmaa / AOP

Microsoft keskittää älypuhelinten laiteliiketoimintaansa ja irtisanoo kaikkiaan 1 850 työntekijäänsä. Suomessa puhelintuotanto loppuu.

Yritys näkee, että tuleva menestys piilee tietoturvassa ja laitehallinnassa. Muutos antaa myös mahdollisuuden keskittyä Windows-laitteisiin, Microsoft tiedottaa. Epäselvää on, aikooko yritys vielä tuoda markkinoille uusia puhelimia. Lumia-puhelinten ylläpito jatkuu.

Microsoft Mobilen toiminnan loppuminen vie Suomessa työpaikan enintään 1 350 työntekijältä. Muualta työpaikkoja vähenee viitisensataa.

Suunnitelmien taustalla on päätös myydä peruspuhelinliiketoiminnot, myös käyttöoikeus Nokia-puhelinten brändiin, taiwanilaisen Foxconnin tytäryhtiölle FIH Mobilelle ja sekä suomalaiselle HMD:lle.

Tamperelaisilta menee kaikilta työpaikka

Irtisanomiset eivät koske myynti- ja markkinointiyhtiö Microsoft Oy:n noin 270:tä työntekijää Espoossa. Sen sijaan Tampereella työt katoavat kaikilta, kun Microsoft Mobile lopetetaan, Espooseen jää joitakin tuotekehitystiimejä.

Microsoft kertoo tarjoavansa suomalaisille irtisanottaville tukipaketteja, Polku-tukiohjelma sillä on jo ennestään.

Järjestelyjen vuoksi yhtiö tekee 950 miljoonan dollarin alaskirjauksen.

Mobiililaitteiden myynnistä vastaava johtaja Chris Weber perustelee tuotannon alasajoa markkinatilanteella ja sanoo, että oli "uskomattoman vaikeaa" tehdä päätös, joka lopettaa puhelinkehityksen ja -tuotannon Suomessa.

Weber huomauttaa, että suuren työntekijämäärän irtisanominen on aina rankkaa, mutta nyt se oli välttämätöntä. Hän painottaa olevansa äärimmäisen ylpeä tukiohjelmasta, jolla Microsoft auttaa irtisanottavia muun muassa perustamaan uusia yrityksiä.

"Suunnitelmat vedettiin vessanpöntöstä alas"

Yle kysyi Microsoftin ylempien toimihenkilöiden luottamusmieheltä Kalle Kiililtä tekstiviestillä, kuinka moni Tampereella menettää työnsä.

– Kaikki. Vaikka tietoa on vaikea ymmärtää todeksi, Kalle Kiili vastasi.

Espoossa Microsoftin tiedotustilaisuuden jälkeen tavoitettu Kiili oli selvästi järkyttynyt uutisesta. Kiilin mukaan tieto tuli työntekijöille "täysin puskista", eikä sitä osattu lainkaan odottaa. Kiili sanoo, että kaikki jo valmiiksi tehdyt suunnitelmat "vedettiin nyt vessanpöntöstä alas".

Microsoft osti Nokian kännykkäliiketoiminnan kaksi vuotta sitten. Viime kesänä yhtiö kertoi lopettavansa Salon-toimipisteen toiminnan ja siirsi työtä ja väkeä Espooseen ja Tampereelle.

Kiilin mukaan ainuttakaan uuden strategian mukaista tuotetta ei saatu markkinoille asti ennen yt-pommia.