Hienot ulkoilusäät antavat Kolin matkailukesälle lupaavan alun

Viime vuosi oli Kolilla keskimääräistä vilkkaampi. Alkuvuoden perusteella näyttää siltä, että myös tänä vuonna saavutetaan komeita kävijämääriä.

Koli (Talviurheilukeskus)
Mariia Kirsanova ottaa valokuvaa Laongdao Chaisuepchonista Kolilla.
Heikki Haapalainen / Yle

Lämpimät ja sateettomat säät ovat saaneet Kolin retkeilykauden käyntiin vilkkaasti. Näinä viikkoina kansallispuistossa ja sen retkeilyreiteillä liikkuu paljon koululais- sekä eläkeläisryhmiä. Myös ulkomaalaiset matkailijat ihastelevat näkymiä päivittäin.

– Maisemat näyttävät aivan mahtavilta. Kansallismaisemat ja sääkin suosii, niin kannattaa käydä katsomassa, kehuu siilinjärveläinen Arto Pitkänen.

Ystävänsä kanssa moottoripyörillä Lieksan Kolille saapunut Pitkänen kertoo, että parivaljakon toivat Kolille hyvä sää ja retkivietti.

– Täältä matka jatkuu Juankoskelle. Töihin on mentävä. Harmi, Pitkänen hymyilee.

Koli on kansallispuistojen aatelia!

Suvi Laaninen

Kolilla käy vuosittain keskimäärin 140 000 ihmistä. Viime vuosi oli vielä paljon keskiarvoa vilkkaampi. Opas Heidi Kilpeläinen odottaa tästä vuodesta menestyksekkään viime vuoden kaltaista.

– Ainakin nyt alkuvuosi näyttää siltä, että suuria muutoksia ei ole tulossa. Hyvältä näyttää kelien puolesta ja uskoisin, että Koli on kyllä nosteessa edelleen.

Kiivaimmat matkailukuukaudet ovat yleensä kesä- ja heinäkuu. Nyt luontokeskus Ukossa puhelin soi tiuhaan, kun ihmiset suunnittelevat kesän lomareissujaan.

– Meiltä kysytään paljon, millainen palveluvarustus maastossa on, missä kunnossa polut ovat ja muita asioita retkien suunnittelusta. Hyvin tavallista on, että puhutaan pitkiä puheluja ja asiakkaalla on kartta kädessään, opas Heidi Kilpeläinen kuvailee.

Kolin polkuja lähes helteisessä säässä tallasi myös joensuulainen Suvi Laaninen ystävänsä kanssa. Parin päivän reissulla ohjelmassa oli muun muassa grillaamista Ikolanaholla.

– Koli on kansallispuistojen aatelia! Ja varmasti Pohjois-Karjalan kaunein vaellusreitti Herajärven kierros, Laaninen ylistää.