Tampereen pormestari: Microsoftin lopetusilmoitus oli järkytys

Microsoftin päätös lopettaa toimintansa Tampereella on otettu järkyttyneenä vastaan. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen pelkää kaupungin hankalan työttömyystilanteen vaikeutuvan entisestään.

talous
Microsoftin työntekijöitä Tampereella
Osa Microsoftin Tampereen työntekijöistä seurasi Espoon infotilaisuutta etänä.Petri Aaltonen / Yle

Microsoft Mobile Oy:n toiminta loppuu, ja se vie Suomessa työpaikan enintään 1 350 työntekijältä. Tampereella työt loppuvat kaikilta nykyisiltä työntekijöiltä. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen on uutisesta järkyttynyt.

Alan kovan osaamisen ympärille on meillä rakentunut kokonainen ekosysteemi.

Anna-Kaisa Ikonen

– Kyllä tämä on erittäin valitettava tilanne. Tällaista emme olisi toivoneet, kun meillä Tampereella työttömyysprosentti on kaiken kaikkiaankin korkealla tasolla, ollut noin 18 prosentin tasolla jo pitkän aikaa. Todella valitettava uutinen.

– Ihmisten kannalta hyvä puoli tässä tilanteessa on, että meillä on useita ITC -alan toimijoita, jotka tällä hetkellä ovat lisäämässä henkilöstöään. Uskon, että töitä on kyllä löydettävissä. Mutta kyllähän tämä poikkeuksellisen vaikea tilanne on ja todella ikävä uutinen.

Kaupunkia varoitettiin tulevasta

Tampereen kaupunki tiesi Ikosen mukaan suru-uutisesta hieman etukäteen.

– Hieman aikaisemmin sain varoituksen, että jotakin tämän suuntaista on mahdollisesti tulossa. Olemme lähteneet varautumaan myös siihen, että tilannetta lähdetään purkamaan nyt yhdessä. Microsoft omalta osaltaan, ja tietysti valtio ja me kaupunkina sekä Tredea etsimme keinoja tilanteen helpottamiseksi.

Tällaista emme olisi toivoneet, kun meillä työttömyysprosentti on kaikkiaankin korkealla tasolla.

Anna-Kaisa Ikonen

Pormestari Anna-Kaisa Ikosen mukaan keinoja on hyvin monenlaisia. Yhdellä keinolla ei selvitä ja ratkaisuja haetaan hyvin monialaisesti.

– Meillä on ollut tapaamisia, joissa verkotetaan osaajia yritysten kanssa. Ne voivat esimerkiksi olla Microsoftin Polku -projektin kautta tehtävää yhteistyötä. Totta kai rahallisia instrumentteja haetaan myös valtion kautta.

Irtisanomiset lisäävät myös akateemista työttömyyttä kaupungissa, sanoo Ikonen.

– Uusia välineitä on haettu, koska tässä on hyvin paljon korkeasti koulutettuja ihmisiä.

Microsoftin lippu liehui Tampereen Hervannassa
Microsoftin lippu liehui Tampereen Hervannassa vielä keskiviikkona.Petri Aaltonen / Yle

Irtisanotuilla tulevaisuutta Tampereella?

Anna-Kaisa Ikonen toivoo irtisanottavien jäävän alueelle ja näkee Microsoftilta vapautuvilla olevan työmahdollisuuksia Tampereella.

– Meillä on useita ICT-alan yrityksiä, jotka ovat tällä hetkellä myös työllistämässä. Toisaalta me myös tarvitsemme ICT -osaamista ihan perinteisessä teollisuudessa ja hyvinvointialalla. Näen, että siellä on sen laatuista osaamista, jota me todella tarvitsemme alueella.

Uusia välineitä on haettu, koska tässä on hyvin paljon korkeasti koulutettuja ihmisiä.

Anna-Kaisa Ikonen

ICT on Ikosen mukaan ollut alueen vahvuus.

– Alan kovan osaamisen ympärille on meillä rakentunut kokonainen ekosysteemi. Toivon, että heidän osaamisensa on jatkossakin käytettävissä. Se on avain meidän alueemme menestykseen.

Microsoftin lähtö on takaisku myös Tampereen kaupungille, arvioi Ikonen.

– Onhan se erittäin iso.