Microsoftin päätös haaste alihankkijoille – "Uutta työtä syntyy, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla"

Tampereen kauppakamarin johtaja Per Haataja uskoo, että nyt vapautuvista osaajista on kysyntää kasvussa olevissa ohjelmistotaloissa.

Kotimaa
Microsoftin työntekijöitä tulossa tiedotustilaisuudesta Tampereella.
Petri Aaltonen / Yle

Microsoftin puhelinkehitystoiminnan lopettaminen vaikuttaa Suomessa ja Pirkanmaalla myös alihankkijoiden asemaan ja toimeksiantoihin.

Tampereen kauppakamarin johtaja Per Haataja kuitenkin arvioi, että vaikka isku on iso, se ei ole yhtä massiivinen kuin silloin, kun Nokia lopetti matkapuhelintoimintansa. Silloin alihankkijat olivat sitoutuneita Nokian käyttämään Symbian-järjestelmään.

– Tilanne on paljon parempi kuin Symbian aikaan. Nyt meillä on paljon hyviä ohjelmistotaloja, jotka kasvavat. Niillä on omia tuotteita, eivätkä ne ole yksistä asiakkaista niin vahvasti kiinni kuin aikaisemmin.

Haataja uskoo, että osa irtisanottavista työllistyy kasvussa oleviin ohjelmistotaloihin. Tampereen kauppakamarin tekemän kyselyn mukaan ICT-yhtiöt aikovat rekrytoida Pirkanmaalla noin 700 henkilöä tänä vuonna.

Per Haataja on ollut jo vuosia mukana kehittelemässä uusia mahdollisuuksia ICT-alan osaajille Pirkanmaalla. Usko tulevaan on nytkin vahva.

– ICT-ala kasvaa vahvasti ja digitalisaatio etenee vääjäämättä. Toimeksantoja ja asiakkuuksia syntyy eri toimialoille, esimerkiksi sosiaali- ja terveydenhuoltoon sekä teollisuuden digitalisaatioon.

Haatajan mukaan kyseessä on megatrendi, joka ajaa nyt vahvasti läpi.

– Uutta työtä syntyy, mutta se ei tapahdu sormia napsauttamalla. Microsoftilta nyt työttömiksi jäävät eivät työllisty heti, mutta ajan kanssa kyllä.

Haataja haluaa nähdä irtisanomiset myös mahdollisuutena.

– Pirkanmaalla toimivat yritykset saavat hyvää uutta työvoimaa ja pääsevät kasvamaan eteenpäin.