1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruotsi ei luovuta – Assangen pidätysmääräys pidetään voimassa

Assange pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön heinäkuussa 2012.

Ulkomaat
Julian Assange valokuvassa, joka on julkaistu 22. elokuuta 2015.
Julian Assange valokuvattuna Ecuadorin suurlähetystön parvekkeella Lontoossa. Kuva on julkaistu 22. elokuuta 2015.Yui Mok / EPA

Tukholman käräjäoikeus on ilmoittanut, että vuotosivusto Wikileaksin perustajan Julian Assangen pidätysmääräys pidetään voimassa. Assangen epäillään raiskanneen naisen Tukholmassa. Hän kiistää syytöksen.

Assange pidätettiin poissaolevana marraskuussa 2010. Häntä epäillään raiskauksesta todennäköisin syin. Se on Ruotsin kolmanneksi voimakkain epäilyn aste. Asteita on neljä.

Ylisyyttäjä Marianne Ny kertoo, että syyttäjäviranomainen haluaa yhä kuulustella Assangea ja ottaa häneltä DNA-näytteen. Syyttäjä pyysi Ecuadorilta lupaa kuulustella Assangea jälleen tämän vuoden maaliskuussa, mutta siihen ei ole vastattu.

Assange pakeni Ecuadorin Lontoon-suurlähetystöön heinäkuussa 2012. Hän pelkää, että Ruotsi lähettäisi hänet Yhdysvaltoihin vastaamaan vakoilusyytteisiin. Vakoiluepäilyt liittyvät Wikileaksin julkaisemiin salaisiin Yhdysvaltojen asiakirjoihin.

YK-paneeli otti kantaa Assangen pidätysmääräykseen helmikuussa. Se katsoi, että Assangen piileskely Ecuadorin Lontoon-lähetystössä vastaa laitonta vapaudenriistoa.

Lähteet: Reuters, AFP, Yle Uutiset

Lue seuraavaksi