Moni näkövammainen maksaa turhaan numerotiedustelusta

Soitot numerotiedusteluun kerryttävät helposti sievoisen puhelinlaskun. Näkövammaiselle palvelu voi olla välttämätön, mutta harva tietää, että näkövammaisilla on oikeus reilusti alennettuun hintaan.

Kuva: Näkövammaisten keskusliitto

Numerotiedustelut eivät yleensä kuulu puhelinliittymien pakettihintoihin. Monelle se paljastuu vasta, kun tulee laskun aika.

Näkövammaisen on vaikea etsiä numeroita netistä tai puhelimen omasta luettelosta. Hän voi kuitenkin tehdä numerotiedustelupuheluista edullisen sopimuksen, jos näkövamman haitta-aste on vähintään 50 prosenttia.

Järjestöpäällikkö Markku Möttönen Näkövammaisten liitosta kertoo, että sopimuksia on tehty korkeintaan pari tuhatta. Alennukseen oikeutettuja näkövammaisia on arviolta 50 000–60 000.

Alennushintaa ajettiin vuosikausia, mutta vasta viime vuoden toukokuussa syntyi tulosta.

– Tietoyhteiskuntakaaresta löytyi lainsäädännöllinen tausta. Viranomaiset ovat velvoittaneet yritykset hoitamaan asian kuntoon, Möttönen sanoo.

Sopimus koskee vain 118-numeron kautta tehtyjä tiedusteluja. Näkövammaiselle hinta on 0,67 euroa puhelulta. Lisäksi yhdistäminen on maksutonta. Alennuksen voi saada vain yhdestä puhelimesta soitettuihin puheluihin.

Alennettua hintaa täytyy anoa Näkövammaisten liiton kautta. Alennus ei edellytä liiton jäsenyyttä.

Nykyisin numeropalvelusta voi saada tietoa mm. bussien ja kauppojen aikatauluista. Myös teatterilipun ja hotellihuoneen varaaminen onnistuu usein samasta palvelusta. Palvelun aloitusmaksu on yleensä muutamia euroja, minkä jälkeen tulee lisämaksua kymmenen sekunnin välein.