1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kulttuuri

AC/DC:n ruuhkasta otettiin opiksi: Iron Maiden-faneille luvassa Hämeenlinnassa parempi opastus

Iron Maiden hyppää lavalle Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuistossa kesäkuun lopussa. Nurmikentälle on tulossa noin 30 000 kuulijaa. AC/DC:n viime kesän kokemukset pakottivat miettimään yleisöopastuksen kokonaan uudestaan.

kulttuuri
Mies hyppää rokkilavalla valojen loisteessa korkealle
Iron Maidenin solisti Bruce Dickinson ei itseään lavalla säästele.McMurtrie / Live Nation

Kulisseissa töitä konserttia varten on tehty viime syksystä lähtien töitä.

Ensimmäiseksi käytiin läpi AC/DC konsertista saatu palaute ja niiden pohjalta tehtiin suunnitelma kuinka Iron Maidenin puistokonsertti 29. kesäkuuta vedetään edelliskertaa paremmin läpi.

– Olemme miettineet kokonaisuutta. Panostamme siihen, miten koko kaupunki saadaan toimimaan paremmin päivän aikana ja miten saamme konserttivieraille ja tapahtumajärjestäjille tarjottua heidän tarvitsemia palveluja, kertoo Linnan Kehityksen myyntipäällikkö Jonna Piiroinen.

Kaupungin paikallisia yrittäjiä on aktivoitu olemaan mukana Iron Maiden-päivässä, jotta vieraat viivähtäisivät kaupungissa pidempään. On arvoitu, että AC/DC -konserttipäivä toi kaupunkiin rahaa noin 7 miljoonaa euroa. Jokainen vieras käytti rahaa noin 120 euroa.

City-Ritarit neuvomaan Maiden-faneja

Liikenne ja liikkuminen Kantolan konserttialueelle ja sieltä pois aiheutti suurimman aallon AC/DC -konsertin palauteviesteissä.

Vaikka 30 000 ihmistä on suuri määrä, niin se on silti paljon vähemmän kuin 55 000 ihmistä.

Jonna Piiroinen

Ison yleisömassan poistuminen samaan aikaan ruuhkautti tapahtumakentän pääportin alueen Puusepänkadulla. Tämä halutaan korjata. Poistumisporttien puute ja heikko valaistus nostettiin korjauslistalle jo heti viime kesänä.

– Nyt puhumme pienemmän mittakaavan projektista, kuin viime kesänä. Vaikka 30 000 ihmistä on suuri määrä, niin se on silti paljon vähemmän kuin 55 000 ihmistä.

– Saimme AC/DC konsertin jälkeen paljon palautetta opastuksesta ja siihen olemme kehittäneet uuden opastuskonseptin. Tällä varmistetaan se, että ihmiset tietävät missä päin Hämeenlinnaa he ovat, kun lähtevät yöllä etsimään autoaan tai bussiaan, Jonna Piiroinen kertoo.

Nainen seisoo suuressa tyhjässä puistossa ja ihmettelee miksi rokki ei soi
Markkinointipäällikkö Jonna Piiroinen ei ole huolissaan Kantolan tapahtumapuiston vähäisestä käytöstä.Mikko Moilanen / Yle

Myös vapaaehtoiset oppaat eli City-Ritarit ovat jalkautumassa Iron Maiden konsertin aikaan Hämeenlinnan katukuvaan.

– Haluamme, että kaduilla on henkilöitä, jotka osaavat kertoa mihin suuntaan pitää mennä ja ennen kaikkea sen mistä löytyy palveluita, joita vieraat etsivät. Nämä kuuluvat osaltaan myös kaupungin brändin rakentamiseen ja Hämeenlinnan ”tunnusta raitaa” –kampanjaan.

AC/DC:n jälkeen puistossa on ollut hiljaista

Hämeenlinnan Kantolan tapahtumapuisto on ollut käytössä vuoden ajan.

Tietenkin tapahtumia voisi olla enemmän, mutta me näemme tämän puiston pidemmän ajan prosessina.

Jonna Piiroinen

Puistoa markkinoitiin monipuolisten tapahtumien paikkana, mutta ei tapahtumia kuitenkaan ole ruuhkaksi asti ollut. AC/DC:n jälkeen Kantolassa on nähty yksi koiranäytös ja yksi talvinen koko perheentapahtuma.

Markkinointipäällikkö Jonna Piiroinen ei ole puiston vähäisestä käytöstä kuitenkaan huolissaan.

– Tietenkin tapahtumia voisi olla enemmän, mutta me näemme tämän puiston pidemmän ajan prosessina. Parasta aikaa suunnittelemme jo kesän 2017 ja sitä seuraavan kesän tapahtumia. Töitä tehdään kovasti isojen tapahtumien eteen ja mikä ilahduttavinta, niin tänä kesänä tapahtumapuistoon on tulossa useampia pieniä paikallisia tapahtumia.

Tavoite on kuitenkin se, että puistossa olisi useampi iso tapahtuma vuodessa.

Lue seuraavaksi