1. yle.fi
  2. Uutiset

Metso rakastui moottorisahaan – joutui tyytymään koppeloon

Lapin luonto luo outoa taikaa. Yläkemijoella Rovaniemellä puhkesi lemmenleikki, jonka osapuolina olivat rakkauden puutteessa riutuva metso ja oranssi moottorisaha. Asiantuntija pitää tapahtunutta poikkeuksellisena, mutta ymmärrettävänä.

metso
Moottorisaha ja koivupölkky
Autenttinen kuva Pertti kaihuan moottorisahasta, johon metso hullaantui.Pertti Kaihua
Moottorisaha ja koivupölkky
Autenttinen kuva Pertti kaihuan moottorisahasta, johon metso hullaantui.Pertti Kaihua

Pekkalan kylässä asuva Pertti Kaihua on tehnyt toukokuun aikana raivaushommia Vuoskuselän hakkuualueella. Heti töiden alkaessa metso ilmaantui pällistelemään palstan laidalle. Tähän aikaan vuodesta metso ei ihmisen suhteen olekaan arka, päinvastoin.

– Katteli siinä, että onkohan tuosta ukosta hälle mitään harmia, mutta jätti minut ihan rauhaan, Pertti Kaihua kertoo.

Sitäkin enemmän metso kiinnostui Pertin lepovuorossa olleesta moottorisahasta. Linnuilla on tapana kaulailla toisiaan ja nyt metso äityi halailemaan sahaa lemmekkäästi.

Näytti, että se jopa pukille oli nousemassa siinä.

Silminnäkijä Pertti Kaihua

– Se kaulaili moottorisahan mustaa kahvaa ja molemmilla siipipankoilla hyväili ja hinkkasi sahan koppaa. Näytti, että se jopa pukille oli nousemassa siinä, Pertti Kaihua kuvailee.

Vastaanotto oli kuitenkin kylmä. Saha ei vastannut tunteisiin ja niinpä metso aikansa yritettyään jätti homman sikseen.

Värit vai muodot?

Pertti Kaihua keskusteli metson käyttäytymisestä myös työtoverinsa kanssa. Tämä kertoi törmänneensä samanlaiseen tapaukseen80-luvun alussa.

Enempi metto raketista tykkää ku huskusta.

Pertti Kaihuan kaveri, moottorisahamies

– Mulla on oranssi husku ja hällä oli ollu punanen raketti eli nykynen jonseretti. Kaveri oli sitä mieltä, että enempi metto raketista tykkää ku huskusta. Husku on muodoiltaan kyllä vähän niinku korkiampi. Että ratkaseeko sitte muoto vai värit, Pertti pohtii.

Luonnonvarakeskuksen vanhempi tutkija, dosentti Esa Huhta ratkaisee tieteen edustajana värikiistan oranssin huskun eduksi.

– Koppelollahan on oranssi rintalaikku. Se saattaa hyvinkin laukaista metsossa parittelukäyttäytymisen, joten kallistuisin kyllä oranssin huskun kannalle.

Huhta näkee moottorisahassa myös metsoa houkuttelevia muotoja.

– Moottorisahahan on aika matala ja pitkänomainen kapistus, joten se saattaa muistuttaa kumartelevaa koppeloa. Koppelohan kumartuu soitimella silloin, kun se haluaa paritella.

Vanhempi tutkija Esa Huhta pitää kuitenkin metson lemmekästä kiinnostusta moottorisahaa kohtaan harvinaisena.

– On se kyllä aika poikkeuksellista. En ole kuullut koskaan, että metso parittelisi moottorisahan kanssa. Toivottavasti saha ei ollut käynnissä.

En ole kuullut koskaan, että metso parittelisi moottorisahan kanssa. Toivottavasti saha ei ollut käynnissä.

Vanhempi tutkija, dosentti Esa Huhta

Tapaus ei välttämättä ole kuitenkaan ainutlaatuinen. Huhutaan, että Muonion korkeudella Ruotsin puolella metso olisi taannoin rakastunut Volvoon.

Luonto hoitaa homman

Pieleen menneen moottorisahan kosiskelun jälkeen Vuoskuselän metson tulevaisuudennäkymät ovat taas valoisat. Maisemiin pölähti ihan oikea koppelo eli sukukypsä naarasmetso. Pertti Kaihuan havaintojen mukaan se on nyt syrjäyttänyt moottorisahan urosmetson mielitiettynä.

– Husku siellä ootteli yksikseen, mutta se koppelo ja metto on kavonnu. Kyllä mie luulen, että ei ne kaukana ole. Voi olla, että jos se metto ei sillon oikialla aikaa aikaisemmin keväällä löytäny morsianta, niin se on onnesta mykkänä sen koppelon kanssa jossain katajapensaassa, Pertti otaksuu.

Isommalta kolmiodraamalta metson, koppelon ja moottorisahan kesken on näillä näkymin vältytty ja kaikki osapuolet voivat Pertti Kaihuan mukaan hyvin.

– Huskuki pelas entistä ilosemmin ku käyntiin vetasin. Ei vaikuttanu pettyneelle.

p.s.
Husku, raketti ja jonseretti ovat kansanomaisia nimityksiä moottorisahamerkeille.

Lue seuraavaksi