1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Rovaniemi

Rovaniemi: Lapinaukeaa ei ollut tarpeen kilpailuttaa

Lahtelainen rakennusliike SSR sai tontit Rovaniemen Lapinaukealta ilman kilpailutusta. Rovaniemen kaupunki ei kokenut kahden tontin kilpailuttamista tarpeelliseksi, sanoo toimialajohtaja Martti Anttila.

Rovaniemi
Lapinaukea Rovaniemellä
Lapinaukean kenttä Rovaniemen keskustassa on ollut jo vuosia odottavassa tilassa.Sauli Antikainen / Yle

Anttilan mukaan syynä oli se, että alueen rakentaminen on viivästynyt pitkän aikaa.

– Kävimme viime vuoden loppuun saakka neuvotteluja alueen rakentamisesta Skanskan kanssa. Skanska kuitenkin päätti lopettaa Rovaniemellä. Skanskan entinen aluejohtaja Vesa Mattanen sai pitää suunnitelmat itsellään ja alkoi konsulttina neuvotella muiden rakennusliikkeiden kanssa, Anttila selventää.

Lopulta kumppaniksi löytyi SSR eli Salpausselän Rakentajat Group, joka perusti tytäryhtiö SSR Lappi Oy:n hanketta varten.

Rovaniemen kaupunki myy yhden tontin ja varaa toisen tontin SSR:lle entiseltä urheilukentältä. Anttila huomauttaa, että asiasta on kaupunginhallituksen päätös.

SSR aikoo aloittaa kerrostalojen rakentamisen Lapinaukealle kaupungin keskustaan ensi syksynä.

Kaupunki myi liian halvalla?

Ainakin pari rovaniemeläistä poliitikkoa on pitänyt tontista saatua hintaa pienenä. Rovaniemen kaupunki myy tontin SSR:lle runsaalla kahdella miljoonalla eurolla.

– Lapinaukean hinta on aikoinaan asetettu ja se on kohdallaan. Kerrosneliömetrin hinta on 260 euroa. Se on sama mikä Kukkolan puolella aluetta, tosin elinkustannusindeksi on sitä hieman korottanut. Kaupungissa on maksettu rakennusoikeudesta enemmänkin, jopa 400 euroa per kerrosneliömetri, Anttila sanoo.

Toisen Lapinaukean eteläpuolen tontin kaupunki päätti varata SSR:lle. Yhtiö maksaa varauksesta 80 000 euroa vuodessa.

Kentän toisella, pohjoisella puolella on vuokralaisena Kukkola-yhtiöt, joka ei ole aloittanut rakentamista vuosien odottelusta huolimatta. Pohjoisen puolen tontista järjestettiin tontinluovutuskilpailu neljä vuotta sitten. Kilpailun voitti rakennusliike Peab, joka kuitenkin vetäytyi viime hetkellä ja tontin sai kilpailussa toiseksi sijoittunut Kukkola.

Lue seuraavaksi