"Kaupunginteatteri on mun toinen koti" – 40 vuoden näyttelijäura päättymässä Lahdessa

Kun Myrskyluodon Maija -näytelmän vanha Maija hyvästeli näyttämöllä Myrskyluotoa, yleisö ei tiennyt, että samalla näyttelijä Mirja Räty jätti jäähyväisiä pitkäaikaiselle kotiteatterilleen ja yleisölle.

Maiju Saarinen ja Mirja Räty Myrskyluodon Maijana Kuva: Lauri Rotko / Lahden kaupunginteatteri

Yleisö otti omakseen Lahden kaupunginteatterin Myrskyluodon Maijan. Kun kevään viimeinen näytös oli ohi, alkoi penkkirivi toisensa jälkeen nousta ylös taputtamaan seisaaltaan.

Vanhaa Maijaa näytellyt Mirja "Minni" Räty pidätteli kyyneleitään.

– Se tuntui häkellyttävältä ja hienolta. Mutta mua ei itkettänyt, koska yritin pidättää itkua. Tämä oli mun jäähyväisnäytös.

Minni Räty on viime vuodet ollut osa-aikaeläkkeellä ja tehnyt vain muutaman roolin kauden aikana. Kun Myrskyluodon Maija tuli ohjelmistoon, hän tiesi, että tämä on hänen viimeinen suuri roolinsa.

– Koin Myrskyluodon Maijan jo tekstinä jäähyväisroolina. Lukiessani muistelin mennyttä elämääni, sanoo Minni.

Yleisö pyyhki liikutuksen kyyneliä

Minni Rädyn mielestä ohjaaja Jukka Keinonen onnistui tekemään Anni Blomqvistin tekstiin ja Jussi Helmisen dramatisointiin uuden sovituksen, joka toi tutun tarinan uudelleen katsojan iholle.

Räty kiittelee myös koko työryhmää.

– Näytelmää harjoiteltiin antaumuksella ja herkässä ilmapiirissä. Nuorta Maijaa näyttelevä MaijuSaarinen teki roolinsa koskettavalla tavalla, kehuu Räty kollegaansa.

Näytelmää harjoiteltiin antaumuksella ja herkässä ilmapiirissä.

Mirja Räty

Maiju Saarinen sai roolistaan Lahden teatterikerhon Iivari-patsaan. Rädylle vastaava palkinto on myönnetty vuonna 2009 Piafin roolista.

Myrskyluodon Maijan yleisö pyyhki liikutuksen kyyneliä myös silloin, kun vanha Maija hyvästeli Myrskyluotoa.

– Kai se on niin, että kun oikein syvältä itsestä jotain tulkitsee, niin silloin se koskettaa. Vaikka ei yleisö sitä tiennyt, että minä jätän siinä hyvästejä Lahden kaupunginteatterille, sanoo Räty.

Ensimmäinen rooli Lahdessa raskausaikana

Minni Räty tuli Lahteen vastavalmistuneena näyttelijänä Tampereelta vuonna 1977. Ensimmäinen rooli oli menestysmusikaalissa Sound of music, laulava Trappin perhe. Räty muistaa roolin erityisen hyvin, sillä se sijoittui hänen omassa elämässään aikaan, jossa esikoislapsi oli syntynyt ja toinen teki tuloaan.

– Näyttelin perheen tytärtä, nuorta viatonta Liesliä ja olin viidennellä kuulla raskaana, nauraa Räty.

Lahden kaupunginteatteri on mun toinen koti. Olen viettänyt siellä yli puolet elämästäni.

Mirja Räty

Siihen aikaan Lahdessa teatteria esitettiin ammattikoululla.

– Se oli koulun juhlasali. Ei sitä voi verrata ollenkaan nykyiseen. Oli upeaa muuttaa uuteen taloon.

Vuonna 1983 Lahteen valmistunut teatteritalo on tullut Minnille erityisen tutuksi.

– Mä en ole muualla ollutkaan. Ensi vuonna tulee 40 vuotta Lahdessa. Lahden kaupunginteatteri on mun toinen koti. Olen viettänyt siellä yli puolet elämästäni.

Minni Räty esiintyy vielä ensi kaudella Housut Pois-musikaalissa. Myös Evakkotytön tarina jatkaa ensi syksynä. Lopullisten jäähyväisten aika ei ole vielä.