Hyppää sisältöön

Kellarivarkaat saattavat olla uhka taloyhtiöiden tietoturvalle

Säilytyskomeroita kiinnostavimmiksi murtokohteiksi ovat nousemassa taloyhtiöiden tietoliikennejakamot. Yksin Helsingissä tehdään vuosittain noin 800 kellari- tai ullakkomurtoa.

Kuva: Lauri Pönni / Yle

Perinteisessä kellari- ja ullakkomurrossa saadaan saaliiksi muun muassa urheilutarvikkeita, työkaluja, vaatteita ja erilaisia käyttöesineitä. Nyt murtautujat ovat ryhtyneet etsimään myös toisenlaista saalista.

– Meillä on nykyään taloyhtiöissä erilaisia yhteisiä nettiliittymiä ja muita vastaavia tietoverkkoja. Siksi talojakamossa, joka yleensä sijaitsee kellarissa tai ullakolla, piilee nyt iso riski. Jos joku luvaton henkilö pääsee jakamoon sisälle, hän pääsee silloin valvomaan koko taloyhtiön tietoliikennettä, tietoturvaa, sähköposteja ja vaikka mitä, varoittaa toimitusjohtaja Kai Haarma Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Helsingin poliisin tietoon tuli viime vuonna 819 kellari- tai ullakkomurtoa. Määrä on aika normaali, sillä pitkäaikaisen murtotilaston mukaan Helsingissä tehdään kellari- tai ullakkomurtoja vuosittain jonkin verran yli tai alle 800.

Tiedätkö, keitä talossa liikkuu?

Toistaiseksi talojakamoihin on kohdistunut vasta yksittäisiä murtoja, mutta niiden odotetaan lisääntyvän. Poliisi peräänkuuluttaakin asukkailta aiempaa suurempaa valppautta yhteisten tilojen valvonnassa.

– Avainsana on tietysti yleinen huolellisuus, tilojen lukitseminen ja sen valvominen, keitä liikkuu taloyhtiön lukituissa tiloissa ja porraskäytävissä, sanoo rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisista.

Kiinteistöliitosta kehotetaan asukkaita unohtamaan suomalainen arkuus ja häveliäisyys ja kysymään rohkeasti, millä asialla tuntematon henkilö talossa liikkuu, jos tällaisen talon tiloissa tapaa.

– Rappukäytävä ja etenkin kellari- ja ullakkotilat ovat yksityisiä alueita, eivät yleisiä oleskelutiloja, joten niihin ei ole ulkopuolisilla oikeutta tulla ilman asiaa, muistuttaa toimitusjohtaja Kai Haarma Kiinteistöliitto Uusimaasta.

Kellari- ja ullakkomurtoja tekevät sekä suomalaiset että ulkomaalaiset roistot yksin tai ryhmässä.

– Tarkkoja tilastoja eri maalaisten tekemistä kellari- tai ullakkokomeromurroista meillä ei ole, mutta jos verrataan niitä omaisuusrikollisuuteen, johon ne oleellisesti liittyvät, niin ulkomaalaisten osuus on 25 prosentin luokkaa, joten tässä suuruusluokassa mennään, sanoo rikoskomisario Sami Kalliomaa Helsingin poliisista.

Artikkelia korjattu 31.5. klo 13:15: Haarma tarkentaa, että rappukäytävä ja etenkin kellari- ja ullakkotilat ovat yksityisiä alueita, eivät kotirauhan piiriin kuuluvia.