Häjyperinne oli uhattuna – puukkotehdas laajentaa huopahattuihin

Iisakki Järvenpään puukkotehdas alkaa valmistaa huopahattuja. Tuotannon laajentamisen taustalla on halu vaalia perinteitä. Puukko, helavyö ja punainen liivi tarvitsevat tulevaisuudessakin seurakseen kotimaassa valmistetun mustan huopahatun.

Iisakki Järvenpään puukkotehtaan hattu on suunniteltu ja valmistettu perinteitä kunnioittaen. Kuva: Tuija Haukkala

Puukkotehtailija Jarkko Haukkalan mukaan idea huopahattujen valmistamisesta syntyi, kun kävi ilmi, ettei perinteikkäitä pohjalaispuvun kanssa pidettäviä miesten huopahattuja valmista enää kukaan.

Kauhavalainen Järvenpään puukkotehdas tuo markkinoille oman mallin, joka valmistetaan perinteitä kunnioitaen. Kyseessä ei kuitenkaan ole pilkuntarkasti kansallispuvun hattu, joiden yksityiskohdista ohjeet saattavat olla hyvinkin tarkkoja.

– Meidän malli on perinteinen ja hatut tehdään samoilla työkaluilla, joilla hatut on aikanaan tehty Helsingin hattutehtaassa. Löydettiin ne työkalut, ja hatut tehdään yhdessä niiden nykyisen omistajan kanssa.

Huopahatut valmistetaan Kauhavalla ja Imatralla. Haukkalan mukaan hatun suunnittelussa on kiinnitetty erityistä huomiota materiaalin valintaan.

– Puukot kestävät ainakin 137 vuotta - sen aikaa niitä on täällä valmistettu - joten myös hatun pitää olla laadukas ja kestää muutaman piskon vettäkin. Materiaalin kanssa tehtiin paljon töitä, että löydettiin laadukas huopa.

Kotimaisuus kunniaan

Puukkotehtaalla uskotaan, että perinnehatuilla on kysyntää tulevaisuudessakin.

– Perinteiden ja kotimaisen käsityön arvostus lisääntyy, vakuuttaa Haukkala ja kertoo itsekin ostaneensa töysäläisvalmisteiset lapikkaat viime talvena. Pussihousuja Haukkalalla ei vielä ole, mutta hän lupailee, että asu voi vielä niilläkin täydentyä.

Hattujen valmistuksen aloittamisessa on kysymys myös isommasta asiasta. Kuluttajille halutaan tarjota kotimainen perinnehattu.

– Tämä on vastaisku sille, että alaan katsomatta melkein kaikki suomalaisibrändit tehdään jossain Thaimaassa, toteaa Haukkala. Haukkala ei hyväksy sitä, että tuotteet suunnitellaan Suomessa, mutta valmistetaan muualla.

– Onneksi tämä on aika hyvin oivallettu myös kuluttajapuolella. Ei pelkästään katsota sitä hintaa, vaan myös sitä, mihin se raha menee.